Slovenija
7737 ogledov

Nekdanji veleposlanici, ki je ostala ujeta v dvigalu, visoka odškodnina

Na ministrstvu za zunanje zadeve se sprašujejo, kako bi na njihovo ministrstvo n Žurnal24 main
Nekdanji veleposlanici Blanki Jamnišek, ki bi na delovnem mestu skoraj umrla, je delovno in socialno sodišče prisodilo 52.717 evrov.

Blanka Jamnišek je bila vodja stalnega predstavništva pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Na izjemno vroč dan, 19. junija 2013, je okrog treh popoldne v stavbi, kjer veleposlaništvo najema prostore, z voznikom ostala ujeta v dvigalu, poroča Dnevnik.

Temperatura je narasla na 70 stopinj Celzija, zmanjkovalo je zraka, v alarmen centru so se nehali oglašati.

Voznik je uspel malo odpreti vrata, da je veleposlanica poslala SMS sporočilo, nato se je onesvestila. Rešili so ju šele po kakšni uri, nekaj časa potem, ko se je zbudila, ni čutila nog, hude posledice je imela še pol leta, čuti pa jih še zdaj.

Ministrstvo za zunanje zadeve je odgovornost zavračalo, češ da je za vzdrževanje dvigala odgovoren lastnik stavbe, a je sodišče odločilo, da je vsak delodajalec dolžan zaposlenemu povrniti škodo, ki je nastala v zvezi z delom in veleposlanici prisodilo celotni znesek, ki ga je zahtevala.

Čistilka (simbolična fotografija). Stari grehi Slovenija Stari grehi veleposlaništev: Čistilki v Italiji izplačati 70 tisočakov odškodnine

Ministrstvo je bilo počasno pri obveščanju o nesreči, veleposlanici pa so tudi odrekli pomoč, za katero je prosila, še poroča Dnevnik. Poleg tega jo zdaj menda šikanirajo. "Ko se prijavi na kakšno delovno mesto, ji na MZZ pojasnijo, da njene kandidature ne morejo podpreti, 'ker toži ministrstvo'", še poroča Dnevnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • ode 18:06 20.april 2018.

    Dvigalo je v klimatizirani stavbi in takoj se samodejno vključi ventilacija. Zato naj ne naklada, da se prej ko v eni uri segrelo na 70 stopinj in da je zmanjkovalo zraka - to nikakor ni mogoče. Le kdo verjame tem ...prikaži več izmišljotinam. Imela sta čas razmišljati, kako bi iz tega kaj iztržila in uspelo jima je-zaradi bedaste države. Sedaj bo tožil tudi voznik.

  • blayo 11:18 20.april 2018.

    Napad oziroma nenapad na trgovko ni nujno odvisen od delodajalca, ker delodajalec težko upliva na potencialnega napadalca. Seveda, lahko bi ob vsaki prodajalki stal še en varnostnik, samo potem ti ne bi več hodil v Hofer ker bi bil predrag... ...prikaži več Nasprotno pa lahko zelo dobro (ali pa zelo slabo) vpliva na tehnično brezhibnost dvigal v svojih prostorih. Itak pa lahko zdaj MZZ toži vzdrževalca dvigal, če je mnenja, da je bil kriv on. Če je dejansko bil, bodo z lahkoto dobilo 200.000 EUR odškodnine.

  • Pepe007 09:50 20.april 2018.

    Zanimiva razsodba. V primeru napadane trgovke Hoferja pa je sodišče razsodilo, da delodajalec ni odgovoren.