Slovenija
5726 ogledov

Slabi pogoji zaposlenih na tujih veleposlaništvih

Pisarna Andrej Leban
Prištevanje sobot in nedelj v dopust, neplačana bolniška, omejeno nadomestilo za prevoz predstavljajo le del vseh kršitev.

Spletni portal nacionalne televizije MMC poroča o slabih delovnih pogojih zaposlenih na tujih veleposlaništvih v Ljubljani, ukrepanje slovenskih organov pa je omejeno. 

Navajajo kršitve na indijskem veleposlaništvu, kjer so, kot pišejo "neplačane nadure, prištevanje sobot in nedelj v dopust, omejeno nadomestilo za prevoz in samoplačništvo prispevkov v primeru odsotnosti zaradi bolezni" razmere, v katerih delajo tam zaposleni. 

Slovenski inšpektorji omejeni

"Inšpektorat za delo je pri nadzoru veleposlaništev omejen, saj ta poteka po diplomatski poti, verbalne note, s katerimi ima ministrstvo za zunanje zadeve čast sporočiti kršitve, pa preprosto obtičijo v predalih," piše MMC RTV SLO.

Navajajo primere, ko se zaposlenemu v praksi za koledarski teden dopusta odšteje sedem dni od siceršnje kvote 21 dni, čeprav sta bila med temi dnevi sobota in nedelja. "Prav tako so na veleposlaništvu za prevoz pripravljeni plačati največ 100 evrov na mesec, ne glede na to, kje zaposleni živi," pišejo pri MMC. "Še najbolj pa v oči bode to, da je s pogodbo omejeno število dnevov odsotnosti zaradi bolezni, in sicer na 30 dni."

Čistilka (simbolična fotografija). Stari grehi Slovenija Stari grehi veleposlaništev: Čistilki v Italiji izplačati 70 tisočakov odškodnine

Tako dopust kot dnevi bolniške odsotnosti naj bi bil privilegij, ki so ga zaposleni deležni šele v drugem letu zaposlitve. V prv em letu veleposlaništvo nadomestila za bolniško odsotnost ne plačuje. "Če zaposleni kljub temu zboli, se mu preprosto od plače odštejejo dneve odsotnosti," navajajo pri MMC. "Zanje prav tako ne prejme plačanih prispevkov, temveč mu delodajalec zgolj prepošlje položnico finančne uprave za manjkajoče prispevke."

MZZ | Avtor: Anže Petkovšek Ministrstvo za zunanje zadeve Anže Petkovšek

Kršitve tudi drugod

Do krštivah po poročanju MMC prihaja tudi na turškem, japonskem, egiptovskem in venezuelskem veleposlaništvu. Ministrstvo za zunanje zadeve je na indijsko veleposlaništvo naslovilo več verbalnih not, s katerimi jih je pozvalo k sodelovanju z inpektoratom za delo. Skupno je MZZ od leta 2010 poslalo osem verbalnih not, povezanih z upoštevanjem delovnopravne zakonodaje, vendar iz odgovora MZZ ni jasno, na katera veleposlaništva so bila naslovljena. 

Slovenska ambasada v Bruslju Filmski vlom Slovenija Filmski vlom v slovensko veleposlaništvo v Bruslju

Pri inšpektoratu za delo so za MMC pojasnili, da so od leta 2012 obravnavali domnevne kršitve delovne zakonodaje na veleposlaništvih Turčije, Indije, Venezuele, Japonske in Egipta. Ugotovili so kršitve glede dodatkov in njihove višine, obračunov in nadomestil plač, delovnega časa, določanja in trajanja letnega dopusta, zagotavljanja pravice do odsotnosti z dela, izrabe starševskega dopusta in opravljanja nadurnega dela. 

Nepravilnosti deloma odpravili?

Na vprašanje, kako lahko v primeru kršitev MZZ sploh ukrepa, so na MZZ odgovorili, da diplomatska predstavništva pozovejo k spoštovanju predpisov in sodelovanju s slovenskimi organi, kadar je zoper veleposlaništvo sprožen kakšen postopek. Prav tako na MZZ-ju poudarjajo, da vsa veleposlaništva stalno opozarjajo, da se za Slovence, zaposlene na veleposlaništvih, mora upoštevati slovenska zakonodaja in da o kršitvah, s katerimi so seznanjeni, obvestijo pristojne organe.

SMS storitev obveščanja "veleposlanistvo" Novost! Slovenija SMS informacije o veleposlaništvih

Dodali so še, da so bile na primeru indijskega veleposlaništva, ki so ga pri MZZ leta 2012 in 2013 z verbalno noto opozorili na kršitve delovne zakonodaje, nepravilnosti po zagotovilih veleposlaništva odpravljene, z novimi kršitvami pa pri MZZ niso seznanjeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Albatroz 16:24 28.marec 2018.

    to sta mogoče dva ki sta imela slabi dan, saj ne delajo nič zraven tega pa še imuniteto koristijo.

  • igorgeus 15:06 28.marec 2018.

    To mislijo tudi za JS, v resnici pa jih 10% tahinira (pa to nikol nisi ti), vsi ostali pa trdo delajo, vsak, ko ima 5 min časa jih lahko j. (od spodaj in zgoraj), pa srečni so že, če imajo povprečno plačo.

  • Avatar olor
    olor 13:49 28.marec 2018.

    In kako je moralo naše veleposlaništvo plačati snažilki 70.000€ odškodnine? Ni dolgo kar se je tu pisalo o tem.