Slovenija
6614 ogledov

Sodna preiskava zoper veleposlanico Veroniko Stabej

Na MZZ menijo, da je Rupel lahko veleposlanik. Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Ljubljani je zoper veleposlanico uvedlo sodno preiskavo. Ministrstvo o kazenskem postopku zoper zaposleno ni obveščeno ...

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so nam potrdili, da so zoper veleposlanico Veroniko Stabej 6. novembra uvedli preiskavo, ki jo je tožilstvo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja zahtevalo že konec februarja.

Minuli teden, ko nam je sodišče posredovalo odgovor, zadeva še ni bila pravomočna in je še tekel pritožbeni rok.

Veronika Stabej | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Ček za pet tisoč evrov in pripis lastnega imena

Očitki o nepravilnosti veleposlanice Veronike Stabej sicer segajo v leto 2014, ko je redni notranji nadzor na veleposlaništvu v Parizu, ki ga je vodila Veronika Stabej, razkril, da je veleposlanica na ček z odškodnino za pet tisoč evrov zaradi obnovitvenih del in posledičnega izliva vode v rezidenco naslovljen na veleposlaništvo dopisala svoje ime, denar pa je bil nakazan na njen osebni račun.

Interni nadzor ministrstva je tako ugotovil, da "obstajajo razlogi za sum", da ima ravnanje veleposlanice v tej zadevi "znake kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, poneverbe, goljufije, oškodovanja javnih sredstev ali zatajitve".

Nadzor je pri tem priporočil, da naj zadevo preuči še finančno-računovodska služba ministrstva in v kolikor ugotovi, da so bili znaki kaznivega dejanja, pristojnim organom naznani dejanje. Zadevo naj bi na ministrstvu še "preučevali", a jih je nato s prijavo na policijo prehitel anonimni prijavitelj. Tudi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja je veleposlanica dobila šele potem, ko je policija na podlagi anonimne prijave ministrstvo zaprosila za podatke.

Ministrstvo o postopkih uradno ni obveščeno

Na ministrstvu za zunanje zadeve so nam pojasnili, da s potekom predkazenskega oziroma kazenskega postopka zoper Veroniko Stabej, ki je - po tem se je na lastno željo predčasno vrnila iz Pariza - trenutno zaposlena na diplomatskem delovnem mestu v Sektorju za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi, niso obveščeni.

"Zakon o kazenskem postopku v tej fazi postopka namreč ne določa, da se o poteku postopka seznanja oškodovanca ali policijo, ki je na tožilstvo vložila kazensko ovadbo," so nam pojasnili na zunanjem ministrstvu in na vprašanje, o morebitnih dodatnih ukrepih zoper veleposlanico dodali, da "je veleposlanica prav tako vrnila finančna sredstva, ki so ji bila neupravičeno izplačana, tako da ministrstvo za zunanje zadeve nima nikakršnih finančnih zahtev do veleposlanice Stabejeve."

Poleg omenjenega čeka je nadzor med drugim Veroniki Stabej očital, da je službeno kartico uporabljala za potovanja in nastanitev hčerke, v zasebni namen naj bi porabljala tudi sredstva za reprezentanco. Od septembra do decembra 2011 so bila sredstva za reprezentanco močno presežena. V tem času pa je veleposlanica po navedbah nadzora priredila iz sredstev reprezentance otroški bazar, lutkovno predstavo, Miklavževanje in otroško delavnico. "Torej dogodke, ki niso služili promociji Slovenije, ampak večinoma sodijo bolj v privatno dejavnost veleposlanice in njene hčerke," je v poročilu zapisal takratni glavni diplomatski nadzornik Miha Vrhunec.

V javnosti so se nepravilnosti pojavile šele, ko je novinar TV Slovenija Jure Brankovič pridobil poročilo o omenjenem nadzoru. Nepravilnosti so na ministrstvu najprej sicer skrivali pod oznako zaupnosti, po posredovanju informacijske pooblaščenke pa so jih le razkrili.

Veronika Stabej Veronika Stabej Slovenija Novi dokazi, da Karl Erjavec Veronike Stabej nikoli ni nameraval ovaditi
Komentarjev 7
 • dragec 08:00 16.november 2017.

  Saj, tudi pleško ima svoje miške

 • Avatar Leon
  Leon 20:03 15.november 2017.

  To so pa Erjavčeve in Pahorjeve Miške !

 • miki1234 14:04 15.november 2017.

  prokleta golazen pokvarjena. vsi politiki in birokracija so pijavske na plečih gospodarstva. kaj se ma sploh za razpravljat. odpustit iz javnega sektorja, iz računa pobrat vse kar je nakradla pa v zapor zaradi tatvine.