Zdravje
7307 ogledov

Smrt zaradi zdravniške napake?

bolnišnica zdravstveni dom Shutterstock
Sojenje zdravniku, obtoženemu malomarnega zdravljenja bolnika, ki je umrl.

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje zdravniku pulmologu Damjanu Birtiču iz šempetrske bolnišnice, obtoženemu malomarnega zdravljenja bolnika, ki je umrl zaradi raka. Priča Zlata Remškar, ki je za šempetrsko bolnišnico pripravila strokovno mnenje, je danes povedala, da je pri zdravljenju prišlo do zdravniške napake.

"Med zdravljenjem lahko pride do napake, kar pa nikakor ni kriminalno dejanje," je ob začetku v pojasnilo svojega strokovnega mnenja povedala Remškarjeva. Prepričana je, da je pri zdravljenju Steva Petrovića prišlo do sistemske napake.

Nov izvedenec?

Pred sodišče je ob začetku današnjega naroka prva kot priča stopila Darja Gnezda Mugerli, ki je v času zdravljenja pokojnega Steva Petrovića na internem oddelku opravljala delo krožeče specializantke na oddelku. Veliko podrobnosti iz leta 2012 se ni več spomnila, povedala je le, da je bil v bolnišnico julija 2012 sprejet z netipično bolečino in vročino, po odhodu domov pa je bil naročen na nadaljnje preglede.

Zaradi danes slišanega je tožilka Ana Radovanović Širok zahtevala, da se zavrže izvedeniško mnenje sodne izvedenke Marjete Terčelj Zorman in v nadaljevanju postavi novega sodnega izvedenca. Sodnik Igor Majnik bo o njeni zahtevi odločil do naslednjega naroka, ki ga napoveduje za konec novembra.

Porod Odločitev Slovenija 850 tisočakov odškodnine ostaja družini

Triglav odklonil plačilo, čeprav je napaka priznana

Tožilstvo Birtiču očita kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja Petrovića med junijem 2012 in majem 2013, saj ga je zdravil zaradi vnetne bolezni pljuč namesto rakavega obolenja, ki je bilo konec leta 2013 za bolnika usodno.

Svojci pokojnega so proti šempetrski bolnišnici vložili civilno tožbo po tistem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima šempetrska bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Petrovićevi svojci sicer v pravdnem postopku od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354.000 evrov odškodnine. Prepričani so, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno.

injekcija cepljenje Napaka zdravnika Svet Zaradi napačnega zdravila ob roko Porod Otrok umrl Zdravje Grozljiva napaka pri porodu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Stanko Pušenjak 09:03 30.oktober 2018.

    Mogoče bi se pa bilo primerno vprašati, od česa živa bitja sploh umiramo in kdo ali kaj nam življenja rešuje, oziroma podaljšuje in, če ima kak smisel trditev, da nekdo, ki sicer dnevno rešuje življenja in/ali jih podaljšuje, ima kak ...prikaži več logičen razlog, da bi bil slab v tem, kar počne sicer. Je pošteno od kogarkoli zahtevati, da vedno in zgolj ob pravem času postavi pravo diagnozo ali moramo dati mesto tudi sreči, oziroma smoli? Bolezni ne berejo knjig! Zato ne vedo, kako bi se morale obnašati!

  • kapibara 07:56 30.oktober 2018.

    Nekoč je že bila , v SLO polemika, kaj naredi zdravnik: Zmoto ali Napako..(teža obtožbe na sodišču) rezultata je pa vedno isti..

  • GERE 07:43 30.oktober 2018.

    Zdravnikom in zdravstvu se prav prisrčno J za nas. So kakor mehanična delavnica, če nimajo dovolj dela si ga izmislijo ali pa kaj pokvarijo! Pomembno je poslati račun na zdravstveno zavarovalnico in velika plača ob mesecu!

Sorodne novice