Srčna kirurgija: Nov dosežek v UKC Ljubljana

Foto: UKC LJ Foto: UKC LJ Foto: Profimedia Srčno popuščanje Foto: UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik Foto: Anže Petkovšek UKC Ljubljana Foto: UKCLJ
Poseg, ki je bil opravljen prvič v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ) so sporočili, da so njihovi srčni kirurgi pri končni odpovedi srca vstavili mehanično podporo skozi dva minimalna reza na prsnem košu, kar pomeni, da ni bil potreben celoten prerez grodnice, kar je običajni način kirurškega zdravljenja. Gre za prvi takšen poseg v Sloveniji. 

30 tisoč v Sloveniji Srčno popuščanje: Bolezen z veliko trpljenja in težkim koncem

Foto: UKC LJ Poseg, kjer so pacientu v levi predvor vstavili mehansko črpalko, je potekal  pod vodstvom priznanega srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika, ki je pojasnil, da ima minimalni pristop tako kratkoročne kot dolgoročne prednosti. "Okrevanje bolnika je bistveno boljše, manjša je krvavitev in pojavnost okužbe. Bolnikom, ki imajo kasneje presaditev srca, omogoči bistveno boljše izhodiščne pogoje za samo presaditev, saj prsnica predhodno ni bila prerezana, v prsnem košu je manj zaraslin. Tako je pričakovati precej manj operativnih in po-operativnih zapletov," je dejal predstojnik KO za kirurgijo srca in ožilja UKCLJ.

Srčno popuščanje

Napredovalo kronično srčno popuščanje je neozdravljivo stanje, ki človeka prikleni na posteljo v intenzivni negi. Včasih so ti bolniki umirali, sedaj pa so na voljo različni načini kirurškega zdravljenja – zdravljenje z mehansko podporo srca ali presaditev srca. "Prva je lahko dokončna rešitev ali pa le most do presaditve srca, bolniku omogoči boljšo kakovost življenja, saj lahko skoraj normalno opravlja vsakodnevne aktivnosti, lahko gre celo na potovanje, " so pojasnili v UKCLJ.

Zdravje Začimba, ki povzroča srčno popuščanje

Nova raziskava Živalski proteini: Povečajo tveganje za srčno popuščanje in infarkt

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.