Zdravje > Aktualno
32793 ogledov

Srčno popuščanje: Bolezen z veliko trpljenja in težkim koncem

Vzrok za dva- do trikrat več smrti kot napredovani rak dojke in rak črevesja, saj preživi manj kot polovica bolnikov,

"Prosimo vas, da opozorite naše državljane, naj bodo pozorni, če jim začnejo otekati noge, jih duši, če je težka sapa ali morajo ponoči večkrat na vodo. Opozorite jih naj vendarle pomislijo ali je mogoče kaj narobe z njihovim srcem,"  je  na novinarski konferenci o vse večji problematiki srčnega popuščanja dejal zdravnik na Kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Dr. Matija Cevc.

Bolezen, ki pomeni veliko trpljenja

V Sloveniji s srčnim popuščanjem živi okoli 30 tisoč ljudi: "Vedeti morate, da se bo eden od treh po 55-letu starosti srečal s to boleznijo," je opozoril zdravnik, ki je dodal, da bolezen pripelje do zelo neprijetnega konca: "Bolezen povzroča bolniku veliko trpljenja. Pomislite, da ni lahko živeti, če te duši, ko te zaliva voda in zaradi tega ne moreš sedeti... Vse to se dogaja tistim z napredovanim srčnim popuščanjem," je dodal zdravnik in opozoril na pomembnost pravočasne prepoznave bolezni. 

Srčno popuščanje ne vpliva le na kakovost življenja, lahko torej pripelje do težkih zapletov, celo do odpovedi srca. Nasploh je smrtnost še vedno zelo visoka, pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov, je opozoril Dr. Cevc.

Neozdravljiva bolezen, ki se jo da lajšati

Kronično srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi za potrebe drugih organov. Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni srčne mišice: "Ko zdravnik predpiše zdravila, jih mora bolnik jemati redno in natančno po zdravnikovih navodilih. Zdravljenje je namreč največkrat sestavljeno in prilagojeno za vsakega posameznika," je dodal prof. dr. Bojan Vrtovec, vodja oddelka za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru.

Zdravje Začimba, ki povzroča srčno popuščanje

Zdravljenje s presaditvijo

Pri 20 odstotkih teh bolnikov zdravila niso dovolj, zato bolnike čaka operacija. Po besedah Vrtovca, mednarodno uveljavljenega internista - kardiologa imamo v Sloveniji na voljo vse metode zdavljenja, tudi najnovejšo, kot je presaditev z matičnimi celicami: "Pri bolj napredovalih oblikah srčnega popuščanja je na voljo več dodatnih operativnih načinov zdravljenja, med katere spadajo zdravljenje z resinhronizacijskim spodbujevalnikom, mehansko podporo levega prekata in presaditvijo srca. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja tudi zdravljenje s presaditvijo matičnih celic, ki lahko delno obnovijo poškodovano srčno mišico," je pojasnil Dr. Vrtovec. V UKC Ljubljana glede na razpoložljiva sredstva opravijo štiri takšne presaditve na mesec, je dodal.

Debelost Študija Zdravje Ste lahko debeli in hkrati zdravi?

Ste zelo utrujeni?

Če ste opazili ali opažate v zadnjih treh mesecih katerega izmed navedenih simptomov, takoj k zdravniku, so še dejali strokovnjaki. Simptomi so: 

  • velika utrujenost ali nobene energije
  • hitro utripanje ali razbijanje srca
  • zatekanje gležnjev/stopal/trebuha
  • izguba apetita
  • kašljanje/sopenje
  • zadihanost 
  • občutek težke sape, zadihanosti v ležečem položaju
  • modrikaste ustnice, ušesa, nos, 
  • pogostejše uriniranje, zlasti ponoči
  • povečanje telesne teže v kratkem času (več kot dva kg v dveh dneh)
     

Izmenjava izkušenj še kako pomaga

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je pripravilo poseben program ozaveščanja o dejavnikih tveganja in vzrokih za nastanek in napredovanje bolezni in je tako ustanovilo je Klub srčnega popuščanja - klub bolnikov, njihovih svojcev.

 V klubu si bodo lahko člani z izmenjavo osebnih izkušenj in spoznanj lajšali življenje s to zahrbtno in neprijetno boleznijo. Lahko bodo pridobili tudi strokovno pomoč zdravnikov, ki se ukvarjajo s srčnim popuščanjem, pa tudi nasvete medicinskih sester s področja zdravstvene nege, dodajajo. Vpis je za člane Društva za zdravje srca in ožilja brezplačen. Več informacij: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova ulica 10, 1000 Ljubljana:  e-pošta: drustvo.zasrce@siol.net ali  telefon: 01/234 75 50.
 

Komentarjev 3
  • Avatar vec
    vec 11:21 24.april 2018.

    Naštete simptome imajo vsi ki so na urgenci, celo zaposleni zdr. tehniki jih imajo, tudi kak zdravnik, nehajte prosim strašit folka. V bistvu bi morrala obstajat neka kazen za takale pisanja, da neko trobilo svetuje okoli zdravstva, pa ne o ...prikaži več prehladu ampak o srčnem popuščanju, ampak zvečer je bil ta isti članek z popolnoma istimi simptomi, znak raka na debelem črevesu in dojki če se prav spomnim, zjutraj pa je postala diagnoza angina pektoris. Zaradi takih člankov pomagate filati urgenco da poka

  • Skipi 23:32 23.april 2018.

    Oprostite ampak če bi napisane simptome omenil zdravniku bi verjetno dobil aspirine za domov, nekaj pridige o premalo fizične aktivnosti in če bi imel srečo pregled pri urologu. Pred leti sem za drugačno težavo navedel simptome pa je bil odgovor, ...prikaži več ah ne skrbet vi ste še premladi.

Sorodne novice