Zdravje > Aktualno
392 ogledov

Živalski proteini: Povečajo tveganje za srčno popuščanje in infarkt

Srčno popuščanje
Zdravstveno stanje moških spremljali 22 let.

V večini evropskih držav glaven vir proteinov ali beljakovin pri odraslih predstavljajo meso in mesni izdelki, sicer so živalski viri proteinov poleg mesa še jajca, mleko in mlečni izdelki.

Nova študija finskih znanstvenikov je pokazala, da so vse oblike prehranjevanja, ki temeljijo na uživanju velikih količin živalskih beljakovin, povezane s povečanim tveganjem za težave s srcem. Študija je pokazala, da se je pri  moških, ki večinoma uživajo živalske beljakovine in mlečne izdelke, tveganje srčnega zastoja povečalo za 43 do 49 odstotkov.

rdeče meso, beljakovine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rastlinske beljakovine bolj zdrave

Moški, katerih prehrana temelji na vseh vrstah beljakovin, so imeli za tretjino večje tveganje za srčno popuščanje, medtem ko se je uživalcem rastlinskih proteinov to tveganje povečalo za 17 odstotkov. Večji vnos rastlinskih beljakovin je običajno povezan z bolj zdravim življenjskim slogom, je pojasnil eden od avtorjev študije, dr. Jyrki Virtanen, izredni profesor prehrambene epidemiologije na univerzi na vzhodu Finske.

Nezdravo za srce

Dr. Virtanen pravi, da rezultati njegovih raziskav potrjujejo rezultate prejšnjih študij, ki kažejo, da je prehranjevanje z živili,  bogato z živalskimi beljakovinami nezdravo tako za srce, kot razvoj diabetesa tipa 2. Študija, katere ugotovitve so bile objavljene v znanstveni reviji Circulation, se je osredotočila na več skupina živil, odvisno od izvora proteina. Ugotovljeno je bilo, da tisti iz jajc in rib niso vplivali na povečano tveganje srčnega popuščanja. Problem je, po mnenju finskih znanstvenikov, prekomerna poraba mesnih beljakovin.

Raziskava je vključevala 2440 moških, starih od 42 do 60 let,  njihovo prehrano in zdravstveno stanje pa so znanstveniki spremljali  22 let. V skupini je bilo zabeleženih 334 primerov srčnega zastoja.

"Gre za eno prvih raziskav, ki je tveganje za srčni napad povezala tudi s prehrano bogato z beljakovinami živalskega izvora, zato je treba dodatno raziskati, ali je zmerno uživanje beljakovin učinkovit ukrep pri preprečevanju srčnega popuščanja," je dodal Virtanen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.