Zdravje > Aktualno
1101 ogledov

Srčna kirurgija: Nov dosežek v UKC Ljubljana

1/6
UKCLJ
Poseg, ki je bil opravljen prvič v Sloveniji.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ) so sporočili, da so njihovi srčni kirurgi pri končni odpovedi srca vstavili mehanično podporo skozi dva minimalna reza na prsnem košu, kar pomeni, da ni bil potreben celoten prerez grodnice, kar je običajni način kirurškega zdravljenja. Gre za prvi takšen poseg v Sloveniji. 

30 tisoč v Sloveniji Zdravje Srčno popuščanje: Bolezen z veliko trpljenja in težkim koncem

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Poseg, kjer so pacientu v levi predvor vstavili mehansko črpalko, je potekal  pod vodstvom priznanega srčnega kirurga Tomislava Klokočovnika, ki je pojasnil, da ima minimalni pristop tako kratkoročne kot dolgoročne prednosti. "Okrevanje bolnika je bistveno boljše, manjša je krvavitev in pojavnost okužbe. Bolnikom, ki imajo kasneje presaditev srca, omogoči bistveno boljše izhodiščne pogoje za samo presaditev, saj prsnica predhodno ni bila prerezana, v prsnem košu je manj zaraslin. Tako je pričakovati precej manj operativnih in po-operativnih zapletov," je dejal predstojnik KO za kirurgijo srca in ožilja UKCLJ.

Srčno popuščanje

Napredovalo kronično srčno popuščanje je neozdravljivo stanje, ki človeka prikleni na posteljo v intenzivni negi. Včasih so ti bolniki umirali, sedaj pa so na voljo različni načini kirurškega zdravljenja – zdravljenje z mehansko podporo srca ali presaditev srca. "Prva je lahko dokončna rešitev ali pa le most do presaditve srca, bolniku omogoči boljšo kakovost življenja, saj lahko skoraj normalno opravlja vsakodnevne aktivnosti, lahko gre celo na potovanje, " so pojasnili v UKCLJ.

Zdravje Začimba, ki povzroča srčno popuščanje Srčno popuščanje Nova raziskava Zdravje Živalski proteini: Povečajo tveganje za srčno popuščanje in infarkt

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.