Zaradi koronavirus v karanteni v tujini. Bom dobil povrnjene stroške?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ali vam zavarovalnica krije stroške, če ste se okužili s koronavirusom in se zaradi napotitve v samoizolacijo ne morete v domovino vrniti, kot ste prvotno nameravali?
Oglej si celoten članek

Večina slovenskih zavarovalnic v svojih paketih zavarovanj za tujino krije tudi stroške v primeru, da zavarovanec zboli zaradi okužbe s covidom-19. Koliko škode so s tega naslova krile doslej, pa zavarovalnice ne razkrivajo.

Slovenija Janša: Tako bo po novem s testiranjem

V zavarovalnici Triglav so za STA povedali, da v vseh svojih paketih zavarovanj za tujino krijejo stroške, ki nastanejo, če zavarovanec v tujini zboli zaradi okužbe s koronavirusom. Zavarovancem krijejo stroške zdravniške oskrbe, po potrebi pa tudi prevoza v domovino. Krijejo tudi stroške bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca in stroške najcenejšega prevoza bližnjih do kraja, kjer je zavarovanec, in nazaj. Višina kritja stroškov je odvisna od paketa. Od marca 2020 so sicer v zavarovalnici Triglav beležili upad zavarovanj, v letošnjem letu pa ponovno rast.

Foto: Profimedia Karantena

Afganistan Bruselj o Janševem Twittu: EU je dolžna poskrbeti za ogrožene

Kriti tudi stroški vrnitve v domovino

V zavarovalnici Generali so za STA pojasnili, da je kritje stroškov zaradi covida-19 vključeno v vse police zavarovanj v tujini z asistenco. Kriti so stroški podaljšanja bivanja v obstoječi ali novi nastanitvi, če mora zavarovanec v samoizolacijo zaradi okužbe s covidom-19. Kritje velja tudi za družinske člane, če imajo zavarovanci sklenjeno družinsko polico.

"Če ste se okužili s koronavirusom in se zaradi napotitve v samoizolacijo ne morete v domovino vrniti, kot ste prvotno nameravali, vam zavarovanje krije stroške vrnitve v domovino," so navedli. To velja tudi za družinske člane zavarovanca, če je sklenjena družinska polica. Koliko stroškov so doslej krili s tega naslova, v zavarovalnici Generali niso želeli razkriti.

Covid-19 Janša napovedal, kdaj bomo odpravili PCT pogoj

Tudi zavarovalnica Vzajemna v vseh paketih svojim zavarovancem krije stroške, ki nastanejo zaradi okužbe s koronavirusom v tujini. Vključeni so stroški zdravniške oskrbe in stroški testa, ki ga naroči zdravnik, ne pa tudi stroški preventivnih testov na letališču. Zavarovalnica krije tudi stroške samoizolacije za največ sedem nočitev v višini 150 evrov na noč pri individualni in 250 evrov za noč pri družinski polici.

Foto: Profimedia Ryanair letalo

Zavarovanec je upravičen do prevoza v višini do 1000 evrov pri individualni in 2000 evrov pri družinski polici, če je zbolel za koronavirusom, bil napoten v izolacijo ali karanteno in če je posledično zamudil prvotno načrtovan datum vrnitve v Slovenijo. V zadnjem letu in pol so stroški zaradi okužbe s covidom-19 predstavljali 10 odstotkov vseh odhodkov z naslova različnih vrst zavarovanj za tujino, so za STA še povedali v Vzajemni.

Obstajajo omejitve

Kritje zavarovancem zaradi okužbe v vseh svojih paketih nudi tudi NLB Vita. Zavarovalnica, kot so navedli za STA, krije stroške nujne zdravstvene oskrbe in nujnega zdravstvenega prevoza zavarovanca, stroška testiranja na zahtevo zdravnika, stroškov bivanja v primeru odrejene samoizolacije ter stroškov bivanja zaradi odrejene karantene v primeru stika z okuženo osebo v hotelu s tremi zvezdicami za največ sedem nočitev.

Foto: Profimedia Covid-19 cepljenje

Premier Janša Janša močno okrcal anticepilce in postavil nove pogoje

Zavarovalnica krije tudi stroške organizacije vrnitve zavarovanca v tujino, če je prvotni datum zaradi karantene ali izolacije preložen. Kriti so stroški vrnitve z letalom, če to ni mogoče, pa stroški vožnje z vlakom. Doslej v NLB Viti niso beležili kritja škod zaradi covida-19, so pa dvema zavarovancema krili stroške testiranja, kar je bil pogoj za nadaljnjo zdravniško obravnavo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:06 29. Avgust 2021.

    Glede na situacijo in resnost stanja,mora vsak sam preceniti,če bo reskiral ali ne in po toči zvoniti nima nobenega smisla.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.