Zdravje
2199 ogledov

Zaradi koronavirus v karanteni v tujini. Bom dobil povrnjene stroške?

karantena Profimedia
Ali vam zavarovalnica krije stroške, če ste se okužili s koronavirusom in se zaradi napotitve v samoizolacijo ne morete v domovino vrniti, kot ste prvotno nameravali?

Večina slovenskih zavarovalnic v svojih paketih zavarovanj za tujino krije tudi stroške v primeru, da zavarovanec zboli zaradi okužbe s covidom-19. Koliko škode so s tega naslova krile doslej, pa zavarovalnice ne razkrivajo.

cepljenje testiranje COVID-19 Slovenija Janša: Tako bo po novem s testiranjem

V zavarovalnici Triglav so za STA povedali, da v vseh svojih paketih zavarovanj za tujino krijejo stroške, ki nastanejo, če zavarovanec v tujini zboli zaradi okužbe s koronavirusom. Zavarovancem krijejo stroške zdravniške oskrbe, po potrebi pa tudi prevoza v domovino. Krijejo tudi stroške bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca in stroške najcenejšega prevoza bližnjih do kraja, kjer je zavarovanec, in nazaj. Višina kritja stroškov je odvisna od paketa. Od marca 2020 so sicer v zavarovalnici Triglav beležili upad zavarovanj, v letošnjem letu pa ponovno rast.

Karantena | Avtor: Profimedia Profimedia

Janez Janša Afganistan Svet Bruselj o Janševem Twittu: EU je dolžna poskrbeti za ogrožene

Kriti tudi stroški vrnitve v domovino

V zavarovalnici Generali so za STA pojasnili, da je kritje stroškov zaradi covida-19 vključeno v vse police zavarovanj v tujini z asistenco. Kriti so stroški podaljšanja bivanja v obstoječi ali novi nastanitvi, če mora zavarovanec v samoizolacijo zaradi okužbe s covidom-19. Kritje velja tudi za družinske člane, če imajo zavarovanci sklenjeno družinsko polico.

"Če ste se okužili s koronavirusom in se zaradi napotitve v samoizolacijo ne morete v domovino vrniti, kot ste prvotno nameravali, vam zavarovanje krije stroške vrnitve v domovino," so navedli. To velja tudi za družinske člane zavarovanca, če je sklenjena družinska polica. Koliko stroškov so doslej krili s tega naslova, v zavarovalnici Generali niso želeli razkriti.

seja vlade vlada Covid-19 Slovenija Janša napovedal, kdaj bomo odpravili PCT pogoj

Tudi zavarovalnica Vzajemna v vseh paketih svojim zavarovancem krije stroške, ki nastanejo zaradi okužbe s koronavirusom v tujini. Vključeni so stroški zdravniške oskrbe in stroški testa, ki ga naroči zdravnik, ne pa tudi stroški preventivnih testov na letališču. Zavarovalnica krije tudi stroške samoizolacije za največ sedem nočitev v višini 150 evrov na noč pri individualni in 250 evrov za noč pri družinski polici.

Ryanair letalo | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavarovanec je upravičen do prevoza v višini do 1000 evrov pri individualni in 2000 evrov pri družinski polici, če je zbolel za koronavirusom, bil napoten v izolacijo ali karanteno in če je posledično zamudil prvotno načrtovan datum vrnitve v Slovenijo. V zadnjem letu in pol so stroški zaradi okužbe s covidom-19 predstavljali 10 odstotkov vseh odhodkov z naslova različnih vrst zavarovanj za tujino, so za STA še povedali v Vzajemni.

Obstajajo omejitve

Kritje zavarovancem zaradi okužbe v vseh svojih paketih nudi tudi NLB Vita. Zavarovalnica, kot so navedli za STA, krije stroške nujne zdravstvene oskrbe in nujnega zdravstvenega prevoza zavarovanca, stroška testiranja na zahtevo zdravnika, stroškov bivanja v primeru odrejene samoizolacije ter stroškov bivanja zaradi odrejene karantene v primeru stika z okuženo osebo v hotelu s tremi zvezdicami za največ sedem nočitev.

Covid-19 cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Janez Janša Posvetovalna skupina Premier Janša Slovenija Janša močno okrcal anticepilce in postavil nove pogoje

Zavarovalnica krije tudi stroške organizacije vrnitve zavarovanca v tujino, če je prvotni datum zaradi karantene ali izolacije preložen. Kriti so stroški vrnitve z letalom, če to ni mogoče, pa stroški vožnje z vlakom. Doslej v NLB Viti niso beležili kritja škod zaradi covida-19, so pa dvema zavarovancema krili stroške testiranja, kar je bil pogoj za nadaljnjo zdravniško obravnavo.

Komentarjev 1
  • sam1 10:06 29.avgust 2021.

    Glede na situacijo in resnost stanja,mora vsak sam preceniti,če bo reskiral ali ne in po toči zvoniti nima nobenega smisla.