Zdravniki bolnikov za rakom ne jemljejo resno

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ob prvih simptomih bolnikov ne pošljejo na nadaljno obravnavo.
Oglej si celoten članek

Preživetje bolnikov z rakom v Sloveniji je slabše od evropskega povprečja, kar je povezano tudi s poznim odkrivanjem bolezni. 

nov zakon Zakon o pacientovih pravicah: bodo onkološki bolniki čakali dlje?

"Vsi zaznavamo težavo, da bolniki prepozno pridejo do Onkološkega inštituta," pravi Kristina Modic iz Združenja ONKO NET, ki je na današnji okrogli mizi govorila v imenu vseh onkoloških društev. Velikokrat se zaplete že pri družinskem zdravniku. "Večina, ki ima težave, poroča o tem, da jih družinski zdravniki niso jemali resno in jih niso poslali na nadaljnjo obravnavo," razlaga Modičeva.

Trenutno je v Sloveniji okoli 10 tisoč ljudi, ki so diagnozo rak dobili v zadnjem letu, 30 tisoč jih z rakom že do pet let, 25 tisoč pa je takih, ki z rakom živijo 10 let.  

Z odhodom k zdravniku odlašajo tudi bolniki

"Če ponazorim na konkretnem problemu: bolnik z limfomom, sploh, če je mlajši človek in se mu razvije kašelj, že odlaša preden gre k zdravniku, ker misli, da gre za prehlad ali alergijo. Enako ga nato obravnava splošni zdravnik in čas teče, na koncu, ko že ne more več dihati, ko bolezen na hitro napreduje, pristane na urgenci in tam se pa začne odvijati, slikajo pljuča, odkrijejo tumor in je recimo v četrti fazi rakavega obolenja," razlaga Modičeva, ki sicer poudarja, da težave nastopijo predbsem, ko gre za simptome redkih rakov.

Promo Ali lahko sami ugotovite, ali imate raka prostate ali ne

Pišejo antibiotike, namesto da bi bolnika napotili na punkcijo

"Problem je tudi to, ker dejansko družinski zdravniki zelo dolgo odlašajo in dajejo, spet govorimo o limfomu, kjer so znak povečane bezgavke, predpišejo najprej en, nato drug antibiotik in se stanje ne izboljša pa še vedno ne pošljejo naprej, na punkcijo bezgavke. Razmišljajo o drugih možnostih, pošiljajo ki različnim specialistom, ne pa hitro na punkcijo pa bi bilo vse jasno," pojasnjuje Modičeva.

Neznanje ali varčevanje?

Med redke rake spada 186 vrst rakov. V Sloveniji redki raki predstavljajo 23 odstotkov vseh novo odkritih rakov, kar pomeni okoli 2400 bolnikov letno. Glede na majhno celotno populacijo Slovenije je absolutno število redkih rakov majhno za vsako posamezno vrsto raka, kar pomembno vpliva na načrtovanje obravnave teh bolnikov.

Kaj je razlog zapleta pri osebnih zdravnikih, neznanje ali varčevanje? "Poudarila bi, da je toliko teh bolezni, toliko teh rakov, da ne morejo splošni zdravniki prepoznat na hitro. Tukaj se društva zelo trudimo, da osveščamo strokovno javnost, da bi ta bolje spoznala simptome predvsem redkih rakov," še dodaja Modičeva. Splošno imajo bolniki z redkim rakom slabše preživetje kot bolniki s pogostejšimi oblikami rakov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 22:20 27. November 2017.

    Recimo moj otrok je po cepljenju dobil encefalitis - kričeč jok, usločanje hrbtenice nazaj (kot pri tetanusu) - pediatrinja je …

  • 18:03 27. November 2017.

    mojo ženo je zdravnica zdravila s "brufenom"češ da ima išijas.Ko pa sem jo peljal samoplačniško na ARTROS v Lj so …

  • 17:22 27. November 2017.

    zdravniki bi morali zdraviti po principu - ob prepoznanih simptomih izključiti najnevarnejše možnosti... to je zame odgovorno zdravljenje - torej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.