Zdravje
7453 ogledov

Zdravniki bolnikov za rakom ne jemljejo resno

Zivljenje 23.09.13, bolnica, pacientka, zdravniski pregled, zdravje, zdravnica, Shutterstock
Ob prvih simptomih bolnikov ne pošljejo na nadaljno obravnavo.

Preživetje bolnikov z rakom v Sloveniji je slabše od evropskega povprečja, kar je povezano tudi s poznim odkrivanjem bolezni. 

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki nov zakon Slovenija Zakon o pacientovih pravicah: bodo onkološki bolniki čakali dlje?

"Vsi zaznavamo težavo, da bolniki prepozno pridejo do Onkološkega inštituta," pravi Kristina Modic iz Združenja ONKO NET, ki je na današnji okrogli mizi govorila v imenu vseh onkoloških društev. Velikokrat se zaplete že pri družinskem zdravniku. "Večina, ki ima težave, poroča o tem, da jih družinski zdravniki niso jemali resno in jih niso poslali na nadaljnjo obravnavo," razlaga Modičeva.

Trenutno je v Sloveniji okoli 10 tisoč ljudi, ki so diagnozo rak dobili v zadnjem letu, 30 tisoč jih z rakom že do pet let, 25 tisoč pa je takih, ki z rakom živijo 10 let.  

Z odhodom k zdravniku odlašajo tudi bolniki

"Če ponazorim na konkretnem problemu: bolnik z limfomom, sploh, če je mlajši človek in se mu razvije kašelj, že odlaša preden gre k zdravniku, ker misli, da gre za prehlad ali alergijo. Enako ga nato obravnava splošni zdravnik in čas teče, na koncu, ko že ne more več dihati, ko bolezen na hitro napreduje, pristane na urgenci in tam se pa začne odvijati, slikajo pljuča, odkrijejo tumor in je recimo v četrti fazi rakavega obolenja," razlaga Modičeva, ki sicer poudarja, da težave nastopijo predbsem, ko gre za simptome redkih rakov.

Topa bolečina. (FOTO: Shutterstock) Promo Oglaševanje Ali lahko sami ugotovite, ali imate raka prostate ali ne

Pišejo antibiotike, namesto da bi bolnika napotili na punkcijo

"Problem je tudi to, ker dejansko družinski zdravniki zelo dolgo odlašajo in dajejo, spet govorimo o limfomu, kjer so znak povečane bezgavke, predpišejo najprej en, nato drug antibiotik in se stanje ne izboljša pa še vedno ne pošljejo naprej, na punkcijo bezgavke. Razmišljajo o drugih možnostih, pošiljajo ki različnim specialistom, ne pa hitro na punkcijo pa bi bilo vse jasno," pojasnjuje Modičeva.

Neznanje ali varčevanje?

Med redke rake spada 186 vrst rakov. V Sloveniji redki raki predstavljajo 23 odstotkov vseh novo odkritih rakov, kar pomeni okoli 2400 bolnikov letno. Glede na majhno celotno populacijo Slovenije je absolutno število redkih rakov majhno za vsako posamezno vrsto raka, kar pomembno vpliva na načrtovanje obravnave teh bolnikov.

Kaj je razlog zapleta pri osebnih zdravnikih, neznanje ali varčevanje? "Poudarila bi, da je toliko teh bolezni, toliko teh rakov, da ne morejo splošni zdravniki prepoznat na hitro. Tukaj se društva zelo trudimo, da osveščamo strokovno javnost, da bi ta bolje spoznala simptome predvsem redkih rakov," še dodaja Modičeva. Splošno imajo bolniki z redkim rakom slabše preživetje kot bolniki s pogostejšimi oblikami rakov.

 

Komentarjev 12
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:20 27.november 2017.

    Recimo moj otrok je po cepljenju dobil encefalitis - kričeč jok, usločanje hrbtenice nazaj (kot pri tetanusu) - pediatrinja je rekla, da mora očitno več jesti. No... končalo se je z možganskimi poškodbami. In še to - cepili so oba ...prikaži več sina, kljub temu, da ju sploh smeli ne bi kar na lepe oči. Zato ker imamo v družini krče (epilepsijo), kar pomeni, da če se otroka, cepi, bi ga morali v sobi za oživljanje. No... le zakaj ane... Tudi proizvajalec opozarja na krče... slo dohtariada pa kot da ni nič.

  • asmas1965 18:03 27.november 2017.

    mojo ženo je zdravnica zdravila s "brufenom"češ da ima išijas.Ko pa sem jo peljal samoplačniško na ARTROS v Lj so pa s magnetno resonanco ugotovili da ima hernijo v hrbtenici in da je potrebna takojšna operacija.pripravlja se na poseg v ...prikaži več januarju, ima pa 50 let.Ko je svoji osebni zdravnici prinesla izvid jo je samo vprašala kje je dobila kontakt za dr.Mikeka.Ja za ZZZS je to najcenejši način.Nagrajujejo zdravnike,ki imajo najmanj napotnic za specialista.to vem iz prve roke.groza

  • res.no 17:22 27.november 2017.

    zdravniki bi morali zdraviti po principu - ob prepoznanih simptomih izključiti najnevarnejše možnosti... to je zame odgovorno zdravljenje - torej - v tem primeru se pomisli tudi na najhujše in se tako lahko prej ukrepa kot pa po načinu, kot ...prikaži več ukrepajo sedaj... najprej pomislijo na najenostavnejše in ker to ni potem kar zavlačujejo. Obratno bi moralo biti - torej potrebno je najprej izključiti najnevarnejše možnosti.