Zobna ščetka, ki odkriva težave s srcem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Na vidiku nov izum.
Oglej si celoten članek

Pametna zobna ščetka, ki jo razvijajo španski znanstveniki, naj bi odkrivala določene zdravstvene težave in tako preprečila prezgodnjo smrt, ki jo povzročajo srčne bolezni, pišejo britanski mediji.

Zdravje Srčni infarkt: Telo nas opozori že mesec dni prej

Pametna ščetka zbira podatke o slini in natančno zazna spremembe v telesu, ki kažejo na potencialno srčno popuščanje. Kardiolog Alvaro Marco del Castillo, ki sodeluje z ekipo znanstvenikov, je za revijo The Times pojasnil, da bo z informacijami o srčnem utripu, krvnem tlaku in vzorcev biološke sline mogoče preprečiti razvoj nekaterih nevarnih bolezni.

Raziskava Tudi to so sprožilci srčnega infarkta

Ščetka bo pomagala pacientom, da bodo bolje poskrbeli za svoje zdravje, je dodal strokovnjak: "V  projektu sodelujemo z enim od vodilnih tehnoloških podjetij. Tehnično in oblikovalsko je izdelek  končan, na vrsti so podrobnosti in dokler ne bo vse delovalo do popolnosti, izdelek skrivamo pred javnostnjo," je dejal Del Castillo. 

Nova pametna zobna ščetka lahko odkrila tveganje za morebitno srčno popuščanje, njenega lastnika pa spodbudila k pravočasnemu obisku zdravnika.

Španski zdravnik in njegovi kolegi verjamejo, da bo izum, če bo seveda prestal vse teste, postal rutinska metoda za vsakodnevno spremljanje podatkov o zdravstvenem stanju posameznika.

V Veliki Britaniji vsako leto srčni napad prizadene okoli 200 tisoč ljudi, umre jih 70 tisoč. V Sloveniji se s srčnim infarktom spopade dobrih štiri tisoč oseb na leto, zaradi nenadnega zastoja srca jih umre dva tisoč na leto. 

Raziskava Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.