Zdravje > Aktualno
2126 ogledov

Zobna ščetka, ki odkriva težave s srcem

zobna ščetka Profimedias
Na vidiku nov izum.

Pametna zobna ščetka, ki jo razvijajo španski znanstveniki, naj bi odkrivala določene zdravstvene težave in tako preprečila prezgodnjo smrt, ki jo povzročajo srčne bolezni, pišejo britanski mediji.

Srčni infarkt Zdravje Srčni infarkt: Telo nas opozori že mesec dni prej

Pametna ščetka zbira podatke o slini in natančno zazna spremembe v telesu, ki kažejo na potencialno srčno popuščanje. Kardiolog Alvaro Marco del Castillo, ki sodeluje z ekipo znanstvenikov, je za revijo The Times pojasnil, da bo z informacijami o srčnem utripu, krvnem tlaku in vzorcev biološke sline mogoče preprečiti razvoj nekaterih nevarnih bolezni.

Srčni infarkt Raziskava Zdravje Tudi to so sprožilci srčnega infarkta

Ščetka bo pomagala pacientom, da bodo bolje poskrbeli za svoje zdravje, je dodal strokovnjak: "V  projektu sodelujemo z enim od vodilnih tehnoloških podjetij. Tehnično in oblikovalsko je izdelek  končan, na vrsti so podrobnosti in dokler ne bo vse delovalo do popolnosti, izdelek skrivamo pred javnostnjo," je dejal Del Castillo. 

Nova pametna zobna ščetka lahko odkrila tveganje za morebitno srčno popuščanje, njenega lastnika pa spodbudila k pravočasnemu obisku zdravnika.

Španski zdravnik in njegovi kolegi verjamejo, da bo izum, če bo seveda prestal vse teste, postal rutinska metoda za vsakodnevno spremljanje podatkov o zdravstvenem stanju posameznika.

V Veliki Britaniji vsako leto srčni napad prizadene okoli 200 tisoč ljudi, umre jih 70 tisoč. V Sloveniji se s srčnim infarktom spopade dobrih štiri tisoč oseb na leto, zaradi nenadnega zastoja srca jih umre dva tisoč na leto. 

seks, žalost, spor, prepir, ljubezen Raziskava Zdravje Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.