Zdravje
215 ogledov

Hrup lahko povzroči možgansko kap in srčni infarkt

Arkia Anže Petkovšek
Tisti, ki živijo v bližini letališč, industrijskih objektov, prometnih cest lahko zaradi izpostavljenosti hrupu pričakujejo vznemirjenost, motnje spanja, povišan krvni tlak in srčni infarkt.

Poleg državnega praznika danes obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, katerega namen je opozarjanje in ozaveščanje javnosti o zdravstvenih posledicah zaradi dolgotrajne izpostavljenosti hrupu.

Učinkov čezmernega hrupa na zdravje je namreč veliko, po poročilu Svetovne zdravstvene organizacije, je ocena bremena bolezni v zahodnih evropskih državah pokazala, da je eden od treh Evropejcev vznemirjen zaradi hrupa podnevi, v nočnem času pa enega od petih Evropejcev hrup moti med spanjem.

Letošnji mednarodni dan poteka pod sloganom "Ohranimo mirna območja v urbanem okolju".

Sončna Ljubljana | Avtor: Bralec Žurnala24 Bralec Žurnala24


Gre za poziv, saj je veliko prebivalcev, predvsem v velikih mestih stalno izpostavljenih hrupu in zato je izjemnega pomena, da imajo v bližini bivališč dostop do mirnega okolja, sporočajo z Nacionalnega  instituta za javno zdravje (Nijz).

Življenje ob letališču še kako vpliva na zdravje

Raziskava, ki jo je pred leti financirala Evropska komisija pa je pokazala, da hrup, ki ga povzročajo letala, zvišuje krvni tlak pri spečih ljudeh. Visok krvni pritisk pa lahko privede do možganske kapi, srčnega infarkta in odpovedi ledvic.

Arkia | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V raziskavi je sodelovalo 140 prostovoljcev, ki živijo v bližini letališča Heathrow in treh drugih velikih evropskih letališč. Meritve so pokazale, da močnejši kot je bil hrup, višji krvni pritisk so imeli speči prostovoljci.

Sicer ima hrup na zdravje še veliko drugih učinkov, opozarjajo na Nijz in ob tem povzemajo opozorila Svetovne zdravstvene organizacije o hrupu v okolju:
 
"Pri posebej ranljivih skupinah ljudi kot so starejši, otroci, slepi, ljudje s poškodbo sluha, bolj občutljivi ljudje ali osebe z duševnimi motnjami, so vplivi navadno večji," so zapisali.
 

Posledice izpostavljenosti čezmernemu hrupu

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Okvara sluha

Hrup dovolj visoke jakosti in trajanja okvari notranje uho in povzroča začasno ali trajno okvaro sluha v katerikoli starosti. Raziskave kažejo, da je meja izpostavljenosti pri 85 decibelih dnevno.

Motnje pri sporazumevanju

Hrup iz okolice nas moti pri razumevanju govora, v stanovanju zmanjša možnost zaznavanja pomembnih signalov kot so zvonec na vratih, zvonjenje telefona, razni alarmi ali motnje pri poslušanju glasbe, branju, učenju.

Nezmožnost razumevanja govora lahko povzroči vrsto osebnih težav in vedenjskih sprememb. Posebno občutljivi so otroci v obdobju, ko se učijo govoriti in brati.

Motnje spanja

Nemoteno spanje je predpogoj za dobro fiziološko in mentalno zdravje. Poleg neposrednih učinkov kot so nemirno spanje, spremembe krvnega tlaka in hitrosti bitja srca so pomembni tudi sekundarni učinki, kot so utrujenost, depresivno počutje in zmanjšana učinkovitost pri delu.

spanje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Na Nijz so zapisali, da za dober spanec, hrup v prostoru v nočnem času ne sme presegati trideset decibelov.

Posebno pozornost je potrebno posvetiti hrupu v mirnem okolju, virom hrupa, ki povzročajo tudi vibracije ali nizkofrekvenčni hrup.

Povišan krvni tlak in srčni infarkt

Pri dolgotrajni izpostavljenosti visokim ravnem hrupa(bivanje v bližini letališč, industrijskih objektov, prometnih cest) lahko pri bolj občutljivih posameznikih v populaciji pričakujemo trajne posledice, kot so povišan krvni tlak in ishemične bolezni srca in ožilja.

Hrup povzroča tudi refleksne reakcije organizma, še posebej, če se pojavi nepričakovano in gre za neznano vrsto hrupa.

Duševno zdravje

Direktni vplivi hrupa na mentalno zdravje niso dokazani, domneva pa se, da lahko hrup pospeši in poslabša obstoječe mentalne motnje.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.