Zdravje > Aktualno
7761 ogledov

Ta bolezen poveča verjetnost infarkta tudi mesec dni po okrevanju

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Tveganje za srčni infarkt je po tej bolezni kar 2-3-krat večje.

"Zaznavamo prve primere gripe,"  sporoča Nacionalni inštutut za javno zdravje (NIJZ). Na spletni strani, kjer gripo in druge akutne okužbe spremljajo tedensko, piše, da so okužbo z virusom influence B laboratorijsko potrdili v enem primeru in v enem virus influence tipa A.

Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti in je veliko bolj resno obolenje kot prehlad. Povzroča jo virus influence, ki ima veliko sposobnost spreminjanja. Poznamo več tipov virusa influence: A, B in C. Najpogostejša povzročitelja človeške gripe sta tipa A in B.

ljudje - Čopova ulica v Ljubljani Pozor! Zdravje Gripa je letos pohitela: Mesec in pol prej

NIJZ opozarja, da je še vedno čas za cepljenje, ki ga lahko opravite pri izbranem zdravniku ali v eni izmed devetih območnih ambulant v Sloveniji.

Strokovnjaki za nalezljive bolezni pa medtem opozarjajo, da lahko gripa poveča tveganje za srčni infarkt, možgansko kap in invalidnost pri starejših bolnikih, ki so gripo preboleli. 

Dokazov vedno več

Dokazov o tem je vedno več, čeprav se večina  tega ne zaveda, poudarja profesor preventivne medicine in infekcijskih bolezni na Medicinski fakulteti Univerze v Vanderbiltu v ZDA William Schaffner: "Marsikdo ne ve, da imate v dveh tednih in mesecu po okrevanju od gripe 3 do 5-krat večje tveganje za srčni napad. Tveganje za možgansko kap je po gripi 2-3-krat večje," dodaja profesor, ki tovrstne, največkrat usodne posledice pripisuje vnetnemu odzivu, ki ga povzroči gripi podobna bolezen.

"Starejši odrasli prebivalci predstavljajo več kot polovico hospitalizacij zaradi gripe in več kot 80 odstotkov jih umre zaradi bolezni povezanih z gripo, zato je treba je treba cepljenju posvetiti večjo pozornost," je še opozoril strokovnjak. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.