Avto
2762 ogledov

1,78 metra, 78 kilogramov

Ford mondeo je trk z drogom povsem uničil, a so lutke, ki so nadomeščale potnike Žurnal24 main
Kako varni so avtomobili, strokovnjaki preverjajo na testih trkov. Seveda ne z ljudmi, ampak s testnimi lutkami, ki postajajo vse bolj realistične. Prav neverjetno je, kako so testne lutke napredovale v zadnjih 20 letih.

Raziskovalci že leta preizkušajo trke s pomočjo lutk. Na ta način lahko rekonstruirajo nesreče in povečajo varnost vozil. Z novo različico lutk lahko zdaj ugotavljajo tudi notranje poškodbe.

Preteklo je več kot 20 let, odkar je berlinski raziskovalec nesreč Michael Weyde odkril, da sodnomedicinskih testov za sodne postopke ne more opraviti z običajnimi lutkami. "V prometnih nesrečah s pešci ali kolesarji so bile običajne lutke pretoge. Poškodbe na vozilih se v resnici niso pokazale," njegove-besede povzemajo pri Automobilwoche.

Klasične lutke bodo zamenjale virtualne. Lutke bodo še reševale življenja Magazin Revolucija na področju preizkusov trčenj

Namesto kosti so bili poškodovani odbijači avtomobila ali drugi deli. Dejansko so bile realno predstavljene le poškodbe vetrobranskega stekla in strehe.

Testna lutka | Avtor: Profimedias Profimedias

Zato je Weyde hitro optimiziral standardne lutke. Leta 2010 je oblikoval lastno biofilično lutko, ki jo je približal človekovi postavi. Z njeno pomočjo je bilo mogoče veliko bolje oceniti poškodbe. Namesto kosti je sprva uporabljal različne vrste lesa, kot sta smreka ali hrast.

Crash test, Euro NCAP lutke predrage Avto Človeška trupla cenejša od testnih lutk

Najnovejše lutke omogočile nova spoznanja

Skupaj s študenti iz HTW Dresden in TU Berlin je Weyde še naprej razvijal lutko, pri čemer je iskal snovi in materiale, ki so ustrezali natezni, tlačni in upogibni trdnosti kostnega materiala. Oblikoval jih je tako, da so spominjali na kosti.

Testna lutka Kmalu Avto Kmalu precej brutalnejši testi varnosti avtov

Sledila je tretja generacija biofilične lutke. Uporabil je poseben silikon, ki simulira tudi mehko tkivo, mišice in maščobo. Po deformaciji spominja na človeške ekvivalente. Poleg tega je uporabil nov tip kože iz mešanice lateksa.

Testne lutke | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Testna lutka nova generacija Avto Lutke se bodo pred nesrečo najedle

Zdaj je mogoče izvesti številne teste trka, ki prej niso bili možni. "Opazili smo, da se pri določenih trkih zlomijo noge in rebra," pravi Michael Weyde.

Lutka je vedno enaka, meri 1,78 metra in tehta 78 kilogramov. To ustreza evropskemu 50. percentilu človeka. Lutka ne pokriva otrok, žensk ali zelo visokih ali debelih moških. Weyde meni, da bi se to lahko v naslednjih nekaj letih spremenilo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.