Avto
19 ogledov

2014 se bodo avtomobili pogovarjali

Varna vožnja BMW
Ameriško ministrstvo za promet bo leta 2012 v Michiganu na enem mestu zbralo 3.000 avtomobilov, ki bodo medsebojno komunicirali. Gre za projekt varnosti v prometu, ki naj bi zaživel leta 2014.

Projekt Povezani avtomobili je prejel več kot 10 milijonov evrov sponzorskih sredstev, cilj projekta pa je znižati število smrtnih žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah.

V ZDA je samo lani na cestah umrlo 30 tisoč ljudi.  Testirani avtomobili bodo imeli vgrajen sistem, podoben GPS-u, brezžično tehnologijo in potovalni računalnik, s pomočjo katerih si bodo delili informacije o lokaciji in smeri gibanja ter se med seboj opozarjali na morebitne nevarnosti in trke.

Sistem nared do leta 2014
Na predstavitvi programa so vodje projekta izpostavili, da mora biti varnost prvi in najstrožji kriterij pri izdelavi avtomobilov, nove tehnologije pa so zelo pomemben del in njihov potencial mora biti čim prej izkoriščen v praksi. Podobnega projekta se je lotil spletni velikan Google, ki načrtuje izdelavo sistema, ki bo nadomestil voznika oziroma mu pomagal pri vožnji, a jim je test pred kratkim spodletel in s tem nekoliko upočasnil pričakovanja.

Proces testiranj Povezanih avtomobilov je predviden za poletje prihodnje leto, če bo uspel, pa naj bi se prvi primerki tega sistema v avtomobilih na cesti pojavili že leta 2014.

Komentarjev 2