Avto
31 ogledov

Vzgajanje materialov za avtomobile

Ford focus Miha Pečoler
Ford v svojih vozilih trenutno uporablja reciklirane materiale. V novem focusu najdemo reciklirane športne copate, iz katerih izdelujejo preproge, namenjeni pa so tudi zmanjševanju hrupa. V prihodnosti namerava Ford materiale kar vzgajati.

Gobe, pšenica, soja in koruza bi bile lahko nekega dne sestavni deli vašega avtomobila. Na konferenci Forward with Ford (Naprej s Fordom), je Deborah Molesky, strokovnjakinja za materiale najavila, da bodo v prihodnosti avtomobili narejeni iz materialov, ki jih bomo pridobili iz rastlin.

Molesky se je pošalila, da njena delovna skupina leta 2000 ob začetku projekta ni bila ravno popularna. Takrat so cene nafte za sod znašale med 50 in 60 ameriškimi dolarji. Ko je cena leta 2008 poskočila na 100 dolarjev, so proizvodi, kot je pena iz soje, ki jo vgrajujejo v sedeže avtomobilov, postali aktualni.

Moleskyjeva trdi, da se ne bodo ustavili, veliko se ukvarjajo z materiali kot je pšenična slama, ki jo dodajajo plastiki in jo s tem ojačajo. Podobne hibridne materiale so predstavili v modelu ford flex (2010). Pšenična slama je drastično znižala porabo goriva in izpust ogljikovega dioksida v ozračje. Med številnimi drugimi materiali, ki jih bodo uporabljali za izdelavo biorazgradljive plastike je tudi sladkor, ki ga pridobivajo iz koruze, repe, sladkornega trsa, inženirji pa prav tako eksperimentirajo z različnimi vrstami lesa.

"Razvijanje materialov je dolgoročni proces, ki traja tudi 15 let. Naš cilj je, da bi vse te plastične materiale kompostirali v zemljo in pognojili, da bi lahko vzgojili rastline za novi ciklus," pravi  Moleskyjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.