Avto
39 ogledov

2.161 kilometrov z enim tankom

Ford mondeo econetic Ford
Norvežana Knut Wilthil in Henrik Borchgervink sta s serijskim fordom mondeom ECOnetic z enim tankom goriva (70 litrov) uspela prevoziti 2.161 kilometrov. Povprečna poraba goriva na 100 kilometrov je bila 3,2 litra.

Norvežana Knut Wilthil in Henrik Borchgervink sta izziv začela v Rusiji v Murmansku, pot pa končala v Uddevalli, severno od Gothenburga na Švedskem, kjer jima je zmanjkalo goriva. Serijski ford mondeo ECOnetic je sicer opremljen z 1,6-litrskim dizelskim motorjem z močjo 85 kilovatov (115 KM). Povprečna poraba Norvežanov je bila 3,2 litra na 100 prevoženih kilometrov, kar je 1,1 litra oziroma 25 odstotkov bolje od tovarniških podatkov.

"V Rusiji so bili pogoji na cesti res težki. Izogibati sva se morala večjemu kamenju, veliko je bilo tudi vzpenjanja in spuščanja. Hribi so si sledili drug za drugim. Prvih tisoč kilometrov je bila cesta za nameček mokra, na Finskem in Švedskem je pihal močan veter, zato sva nad rezultatom še toliko bolj presenečena," je po podvigu dejal Borchgervink.

Mondea ECOnetic smo tudi sami preizkusili na eko vožnji po Skandinaviji, več o tem pa si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.