Avto
80 ogledov

8 točk za varen vstop v pomlad

Pranje avtomobila Shutterstock
Zimske temperature, sneg, led in sol na avtomobilu puščajo posledice, zato je zdaj pravi čas, da ga pregledamo in pripravimo na toplejše dni.

Topli in sončni dnevi kar vabijo na izlete. Kaj moramo preveriti pri avtomobilu, preden se odpravimo na daljšo pot?

1. Preveriti je treba vse tekočine, pomembne za delovanje motorja: hladilno tekočino, tekočino za stekla in raven olja. Kakšnih posebnih posegov pa vozniki v današnja vozila ne morejo imeti več, zato je potreben obisk pri mehaniku.

2. Pri novejših vozilih je treba za večje posege obiskati avtomobilske delavnice. Redno vzdrževanje avtomobila lahko njegovo življenjsko dobo podaljša tudi za četrtino. Zaradi več vlage in umazanije, ki se pozimi nabirata v sistemu, je treba v toplejših dneh preveriti in po potrebi zamenjati filter za prezračevanje potniške kabine. Preden na dan udarijo višje temperature, je priporočljivo prečistiti še klimatski sistem in ga napolniti s hladilnim plinom.

3. Pozornost morate posvetiti "obutvi" avtomobila, saj se zimske pnevmatike pomembno razlikujejo od letnih. Za vsak avtomobil je predpisan tlak v pnevmatikah; zapisan je v servisni knjigi, v kateri lahko preverite, kolikšen ustreza vašemu avtomobilu.

4. Če ste se pozimi vozili po podeželju, kjer je na cestah več peska in kamenja, je bil vaš avtomobil tudi bolj izpostavljen mehanskim poškodbam. Sprva nedolžno luščenje barve lahko v kombinaciji s soljo povzroči rjavenje pločevine, zato je treba ustrezno in pravočasno ukrepati. Da se korozija ne bi nadaljevala, je treba poškodbe na avtomobilu zaščititi z barvo, koloteke in podvozje, kjer se nabere največ umazanije in soli, pa sprati s sladko vodo. Sončni dnevi so vsekakor idealni, da svojega konjička temeljito očistite tako od zunaj kot od znotraj.

5. Če ste tudi vi med tistimi vozniki, ki so v mrzlih in zasneženih dneh svoje vozilo pustili doma ter se odločili za javni prevoz, vaš avtomobil zaradi dolgega mirovanja potrebuje dodatno skrb. V zimskih dneh se na splošno odsvetuje, da bi vozila predolgo stala, ker se na vseh sistemih, zavornih kolutih, ploščicah in bobnih nabira vlaga, kar je še posebej izrazito pri avtomobilu, ki ni v garaži. Zato je priporočljivo, da čeprav se morda v službo vozite s kolesom, svojega jeklenega lepotca, kolikor se da, redno uporabljate tudi zato, da ne bi predolgo stal na istem mestu in tako vabil morebitnih tatov. Že to, da se vsaj enkrat na teden zapeljete po mestu in ga parkirate na drugem parkirnem prostoru, bo dovolj. Preden se odločite za vožnjo z odprtim strešnim oknom, preverite delovanje mehanizma.

6. Veliko servisnih delavnic vsako pomlad pripravi posebne spomladanske akcije za obnovo klimatske naprave in plina ter menjavo pnevmatik. Takrat so popusti in storitve najugodnejši.

7. Pranje avtomobila. Veliko voznikov se požvižga na pranje avtomobila in ga v pralnico odpeljejo, ko je že povsem umazan. Poleg tega skrb za avtomobil veliko pove o lastnikih. Kdaj se torej odločiti za pranje avtomobila in kako se tega lotiti? Na izbiro imate avtomatske in ročne avtopralnice, lahko pa se opravila lotite sami. Avtomobil se vedno čisti od strehe navzdol. To pa zato, ker je pri kolesih in pragovih najbolj umazan, prav tam pa na gobi, s katero perete avtomobil, ostane največ umazanije, peska in drugih materialov, ki lahko poškodujejo barvo vašega avtomobila. Avtomobil je priporočljivo oprati tudi spodaj, saj s tem dobro zaščitimo dele vozila, ki so pozimi najbolj izpostavljeni soli in pesku.

8. Poleg pranja zunanjosti je pomembna čistoča v notranjosti vozila. Čiste steklene površine se bodo manj rosile, voznik bo bolje videl, vožnja pa bo s tem varnejša. Večina avtomobilov ima tekstilne preproge za noge, naše priporočilo pa je, da pozimi uporabljate gumijaste, saj se v nasprotju s tekstilnimi ne napijejo vode, hkrati pa jih je preprosteje čistiti in vzdrževati.

Komentarjev 1
  • graff 17:49 22.marec 2014.

    Nekaj manjka, pravzaprav najbolj pomembnega nasveta sploh ni, zato k točki 7:Vzdrževanje in zaščita laka , kromiranih, gumiranih in plastičnih delov.a, vozilo pred zimo, po temeljitem pranju in sušenju spolirajte z polituro, priporočam na bazissposebnih spojin in ...prikaži več voska, ki lak zaščitijo in ga ne poškodujejo. Za stare, slabo vzdrževanessavtomobile se dobijo zato posebne politure; Postopek poliranja ponovite spomladi;b. tako pred zimo kot po njej s posebnim premazom zaščitite zunanje gume in plastičnessdele , da na soncu ne pokajo in zbledijo.c. če teh del ne morete opraviti sami, priporočam zato pooblaščeni servis, kar pa seveda stane.