Avto
27 ogledov

Pahor: Za prijazno in varno pot lahko največ storimo sami

Borut Pahor in prostovoljci mediaspeed
Tretjo nedeljo v novembru, 17. novembra 2013, zaznamujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

V nekaj letih se je prometna varnost cestnega prometa pri nas izboljšala, a žal ima ta uspeh še vedno grenak priokus. Še vedno vsako leto na naših cestah ugasne okoli 120 življenj, vsaj 800 udeležencev pa je huje poškodovanih in nekaterim od njih se za vedno spremeni življenje. Tudi njihovim najbližjim.

Na Žurnalu poskušamo z nasveti opozarjati na pomembnost varne vožnje. Letos je v okviru posebne avtomobilistične revije Žurnalov avto leta 2013 na pomen varnosti v cestnem prometu opozoril tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ki je v nagovoru našim bralcem zapisal: "Promet, ki je bil predvsem v prejšnjem stoletju pomemben dejavnik razvoja, je hkrati prinesel veliko pozitivnih učinkov pa tudi negativnih posledic, kot so nesreče, onesnaženje ter mrtvi in hudo poškodovani v prometnih nesrečah. Po drugi strani je promet ljudem olajšal življenje in močno vplival na globalne povezave. Vendar se tudi v današnjem času sprašujemo, ali smo storili vse, da bi zmanjšali število mrtvih ali hudo ponesrečenih v prometnih nesrečah. Žal je ta davek še vedno previsok in še vedno imamo veliko priložnosti za izboljšave, tako na področju primerne prometne ureditve in varnih avtomobilov kot – kar se mi zdi najpomembneje – na področju prometne kulture in osebnega odnosa do ljudi ter tako tudi do drugih udeležencev v prometu. Na področju prometne varnosti se ne smemo zadovoljiti z doseženim, prizadevati si moramo za boljše strategije za preventivo na tem področju, pri čemer lahko veliko nesreč preprečimo z zmanjšanjem števila najpogostejših dejavnikov tveganja – prehitre vožnje, vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter agresivne in brezobzirne vožnje. Prepričan sem, da lahko veliko storimo tudi s preventivnim izobraževanjem otrok in mladine ter dvigom splošne kulture in vrednot v družbi – ne nazadnje je promet tudi odraz družbenih razmer."

Komentarjev 2
  • Senior 17:47 18.november 2013.

    G.Pahor, povej kaj glede prodaje vozniških dovoljenj in ne samo stokati, da lahko naredimo več za varno vožnjo.

  • ennanova 14:01 18.november 2013.

    Zakaj so Cigani ciganiZato ker so revni. Poglejte si katerokoli Slovensko (lahko tudi Nemško, Mozambiško ali Iransko …) družino, ki je že nekaj rodov revna, in videli boste, da živijo kot cigani. Poglejte si katerokoli Cigansko družino, ki je ...prikaži več že nekaj rodov preskrbljena ali premožna, in videli boste, da živijo podobno kot ostale preskrbljene oz. premožne …http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/1296-zakaj-so-cigani-cigani