Avto
8 ogledov

Za varnejše vrtenje pedal

kolo kolesar kolesarka kolesarjenje Anže Petkovšek
V okviru evropskega projekta ROSEE želi Agencija za varnost v prometu izboljšati varnost kolesarjev v Sloveniji. Letos jih je umrlo že več kot lani.

Evropski projekt ROSEE je preventivno-izobraževalni projekt, s katerim želijo zmanjšati število prometnih nesreč in smrtnih žrtev predvsem med kolesarji in pešci. Projekt se izvaja v več državah Jugovzhodne Evrope, ki so med najslabšimi pri zagotavljanju cestne varnosti.


Projekt ROSEE (Prometna varnost v regijah Jugovzhodne Evrope) je namenjen pomoči nacionalnim in regionalnim vladam držav Jugovzhodne Evrope, da izboljšajo koordinacijo pri spodbujanju, načrtovanju in delovanju primarnega in sekundarnega cestnega omrežja, še posebej za ranljivejše udeležence v prometu, kot so pešci in kolesarji. Izvajali ga bodo do septembra prihodnje leto. 

Poleg tega želijo s projektom ROSEE okrepiti institucionalno zmogljivost za načrtovanje in delovanje cestnega omrežja z vidika varnosti, prispevati k varnejšim cestam in mobilnosti ter izboljšati možnosti financiranja varne infrastrukture.

Na javni agenciji za promet so se osredotočili primarno na varnost kolesarjev, saj se v Sloveniji v kar sedmih odstotkih prometnih nesreč smrtno ponesrečijo kolesarji. V prvih desetih mesecih letošnjega leta je umrlo 14 kolesarjev, lani v istem obdobju pa 11.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 22:37 30.marec 2014.

    KalKno je to izobraževanje kolesarjev , ko namesto nasvetov njim in voznikom trobezljate o mrtvih na cestah , poveste pa NIČ , da se to zmanjša. Isti ste kot Žlender , ki je za plačo 2.000 € dvajset let govoril ...prikaži več eno in isto : zmanjšajte hitrost .

  • krtmen1 09:34 08.november 2013.

    Seveda umirajo, ker za njih očitno ne veljajo prometni predpisi, ane? Vožnja skozi rdečo, ponoči brez luči, po nasprotni strani ceste, v enosmerno - to je za kolesarje pri nas stalna praksa.