Avto
19 ogledov

ADAC: Ne nemškim vinjetam

Avtocesta v Nemčiji EPA
Nekateri nemški, pa tudi slovenski mediji so na začetku oktobra povzeli besede nemškega ministra za promet Petra Ramsauerja, ki je dejal, da bi bilo dobro razmisliti, da bi tudi v Nemčiji za uporabo avtocest uvedli sistem vinjet. Mediji so v večini povzeli le njegove izjave, ne pa tudi odziva drugih, tudi nemškega avtomobilskega združenja ADAC, kjer so ogorčeni nad tem, da naj bi tujci z nakupom vinjet reševali nemško infrastrukturo.

Nemški Bild je pred dobrim tednom pisal o tem, da bo Nemčija za osebna vozila uvedla vinjete za uporabo avtocest. Nemški prometni minister Peter Ramsauer je med drugim za nemški visoko nakladni časopis dejal, da mu kolegi vseskozi pravijo, da potrebujejo v blagajni več denarja, da bi lahko gradili ali obnavljali mostove ter ceste. Predlagal je sprejetje avstrijskega modela vinjet, kjer letna stane 76,50 evra. Povod za njegove besede je bil namreč prav sestanek nemških pokrajinskih ministrov za promet, kjer je bilo na dnevnem redu tudi odločanje o uvedbi cestnin za osebna vozila, a o njem na koncu niso glasovali, je pojasnil brandenburški minister za promet Jörg Vogelsänger.

"Dogovorjena je bilo zgolj ustanovitev skupine, ki bo preučila različne možnosti za financiranje prometne infrastrukture, med katerimi bo tudi možnost uvedb cestnin za osebna vozila," je pojasnil Vogelsänger, ki leta 2012 pričakuje znaten vložek v izboljšanje infrastrukture. Da je uvedba vinjet na trhlih nogah, pa priča podatek, da temu nasprotuje večina v vladajoči koaliciji tako na zvezni ravni kot v nemških pokrajinah in tudi opozicija. Zvezna kanclerka Angela Merkel je že večkrat poudarila, da nasprotuje uvedbi cestnin za osebna vozila.

Najglasnejši so bili pri nemškem združenju avtomobilistov ADAC, ki v Nemčiji uživa velik vpliv in zaupanje: "To bi bilo nesocialno in prometno-politično narobe," sporoča predsednik ADAC-a Peter Meyer, ki nadaljuje, da so pokrajinski prometni ministri na sestanku zgolj mešali vroč zrak in se ne zavedajo nepravičnosti, ki bi jo prinesla uvedba vinjet.

Meyer je prepričan, da gre za prevaro in da nameravajo z uvedbo vinjet tuje voznike prisiliti, da bi reševali nemško infrastrukturo, saj država veliko denarja voznikom pobere že z visokimi davki na gorivo.

Komentarjev 1
  • jst 22:06 03.januar 2012.

    Ko bi bili naši politiki taki. Sam kaj k se pol zbudiš. Da bi bili dejansko proti ropanju naroda z vinjetam. Pa saj ne da imam kaj proti njim samo naj bodo vredne svoje cene ne pa da se vsake ...prikaži več 3km vstaviš zaradi cestninskih ki so že predolgo tam kje so