Avto
30 ogledov

Akrapovič se bo selil konec poletja

Akrapovič Driving Experience Center v Portimãu Žurnal24 main
Proizvodnjo proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič iz Ivančne Gorice bodo predvidoma avgusta ali septembra začeli seliti v Črnomelj.

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je povedal, da je čas selitve povezan s selitvijo črnomaljske proizvodnje Secopa iz proizvodnih prostorov, ki jih je družba Akrapovič predlani kupila od družbe Danfoss. Secop, ki svojo proizvodnjo, ki jo je prevzel od Danfossa, postopoma seli na Slovaško, pa je zgolj njihov najemnik.

Nove zaposlitve

Akrapovič, ki namerava za potrebe svoje belokranjske proizvodnje v kratkem zaposliti 60 novih varilcev, bo v Ivančni Gorici ohranil približno 150 zaposlenih. Nekaj od sedanjih približno 600 zaposlenih naj bi družbo zapustilo, drugi pa se bodo v Belo krajino, kjer naj bi v prihodnjih štirih ali petih letih skupaj zaposlovali do 900 ljudi, tudi vozili, je pojasnil.

Družba namerava sicer sprva v Črnomlju zaposlovati približno 500 delavcev, prevzela pa naj bi tudi del sedanjih Secopovih delavcev, ki so podobno kot Akrapovičevi usmerjeni v kovinarstvo, je dodal.

Družba je sicer svojo prodajo lani povečala za 17 odstotkov in dosegla 54 milijonov evrov prodajnih prihodkov. Njen čisti dobiček, ki je predlani znašal 1,27 milijona evrov, pa je lani povečala na približno 3,5 milijona evrov.

Avtomobilski program vse pomembnejši

Akrapovič, ki dobri dve tretjini svojih izpušnih sistemov zdaj proda na motorističnem trgu, druge pa na avtomobilskem, naj bi v prihodnjih nekaj letih približno polovico teh izdelal že za avtomobilski trg, je napovedal predsednik upravnega odbora.

Na področju motorizma je družba s svojimi sistemi najbolj prisotna v Evropi, ZDA in Aziji, pri avtomobilizmu pa prednjačijo Azija, Evropa in ZDA. Akrapovič se je lani najbolj širil na območjih Azije, Kitajske in Brazilije, letos pa bodo povečanje prodaje poskušali doseči predvsem v ZDA, je še povedal Igor Akrapovič.

Družba je sicer selitev svoje proizvodnje v Črnomelj napovedala že predlani. Njen začetek so najprej napovedali za lanski september. Predsednik upravnega odbora družbe Akrapovič pa je za STA sredi preteklega leta povedal, da so zaradi nestabilnega gospodarskega stanja in nepredvidljivih novih obdavčitev selitev v 19.000 kvadratnih metrov obsegajoči objekt nekdanjega Danfossa v Črnomlju prestavili.