Avto
12 ogledov

Akrapovič tišči poln plin

Renault megane RS akrapovič Andrej Leban
Akrapovič je lansko leto še utrdil mesto med najbolj elitnimi proizvajalci izpušnih sistemov na svetu, hkrati pričel udejanjati velike spremembe v proizvodnji.

Ivanški Akrapovič je lani prodal za 71 milijonov evrov izdelkov in hkrati dosegel približno šest milijonov evrov čistega dobička. Pri prodaji je lani dosegel 24-odstotno rast, svoj predlanski dobiček pa presegel za približno 2,6 milijona evrov. Končanje selitve proizvodnje v Črnomelj uprava družbe predvideva najpozneje v začetku aprila.

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je povedal, da letos načrtujejo približno 80 milijonov evrov prihodkov od prodaje, dobiček pa naj bi zaradi stroškov selitve - ta naj bi jih skupaj stala približno 18 milijonov evrov - in približno dvotedenskega izpada proizvodnje predvidoma ostal na lanski ravni.

Kolonizirali bi tudi druge celine

Dodal je, da računajo, da bo njihova prodaja v dveh letih presegla sto milijonov evrov. V okviru teh načrtov naj bi v prihodnjih letih razmišljali tudi o svojih predstavništvih v Južni Ameriki in Aziji, s čimer bi se radi znebili tamkajšnjih visokih carinskih dajatev. Vse to pa naj bi sledilo po konsolidaciji črnomaljske proizvodnje, je dejal.

Glede selitve, ki so jo začeli v drugi polovici julija lani, je pojasnil, da jim je najemnik objekta nekdanjega Danfossa, Secop v likvidaciji, z novim letom predal vse črnomaljske prostore, predvidoma konec marca ali v začetku aprila pa naj bi tja dokončno prenesli vso Ivanško proizvodnjo in tam zaposlovali približno 500 ljudi. V Črnomlju so že lani končali gradnjo svojega novega logističnega centra.

V prihodnjih letih kruh več kot 1.000 ljudem

Akrapovič v Črnomlju lani na novo zaposlil približno 200 delavcev, letos pa tam predvidevajo približno 60 novih delovnih mest.

Družba, ki sedaj zaposluje približno 800 ljudi, bo v Ivančni Gorici ohranila vodstvo družbe, razvojni oddelek, livarno, orodjarno in oddelek predproizvodnje. V črnomaljskih prostorih bodo skupaj z novim logističnim centrom imeli na razpolago 23.000 kvadratnih metrov.

Število zaposlenih v Črnomlju nameravajo postopoma zviševati za predvidoma 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 250 do 300 zaposlenih in zaradi povečanja naročil tamkajšnje zmogljivosti - predvsem v livarni - nekoliko okrepili. V Ivančni Gorici v prihodnjih letih predvidevajo tudi gradnji novega testnega središča in nove upravne stavbe.

Ob sedanji rasti naj bi v prihodnjih treh ali štirih letih v Beli krajini zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000, je še napovedal Akrapovič.

Komentarjev 2
  • Avatar atojeto
    atojeto 08:00 07.februar 2015.

    Ob tem Akrapovič nikoli ni grozil, da bo preselil delovna mesta in dobiček v tujino, kot to počneta Boscarol in Češko, ki jima nikoli ni zadosti. Občutek imam, da Pipistrel itak bolj živi od različnih EU sredstev. Nekateri bi pač ...prikaži več radi vse zastonj in ne plačevali davkov.

  • jakec1575 01:04 07.februar 2015.

    Človek ustvarja delovna mesta doma, čeprav bi v tujini precej lažje. Car. Bavčar pa je s svojo mrežo podjetih in sotajkuni uničil nekaj tisoč delovnih mest. Tako za šalo. Tako z lahkoto s tujim k***** po koprivama. Blagovne znamke, ki ...prikaži več so rabile desetletja so se prodajale slabše kot cenena kitajska roba. Vsi morajo na Dob, pa čeprav le na kratko in na odprti oddelek. 20 let se je pilo in žrlo zavestno na račun davkoplačevalcev. Kaj pa ti vejo, kaj pomeni narediti delovno mesto. Eno tehnično delovno mesto stane 100 000€. 15 let nobenega vlaganja v resen razvoj. 15 let smo zadaj razvojno. Če hočemo ostati solidni 15 let čistega usmerjenega garanja, ki pa temu narodu ni lastno. In to ne brez tujega vlaganja in knowhowa. Domači startupi so le kaplja v morje, pomaga pa. Bolano srce? Kaj pa 1000 ostalih src, ki so težko zaposljivi? Sori stari, ampak brez trenutka tvojega kajanja tudi brez naše milosti. Človečnost? Kaj pa tvoja? Kaj si mislil? Osamosvojitelji ste osamosvajali predvsem sebe. Pr