Avto
411 ogledov

Alpine 110 je navdih za superšportnika

gordon murray t.50 Gordon Murray Design
Sanjal je, kako izdelati novega superšportnika. Nato je naletel na A110.

Podjetje Gordon Murray Automotive, ki ga vodi avtomobilski projektant Gordon Murray, je pred nedavnim objavilo prve uradne fotografije in skice svojega novega izdelka, superšportnika T.50, ki že velja za naslednika Murrayevega najbolj slovitega avtomobila doslej, mclarna F1.

Trisedežni superšportnik, ki bo na ceste zapeljal maja 2020 in mu bodo aerodinamiko izpilili v vetrovniku moštva Formule 1 Racing Point, bo razpolagal s Cosworthovim motorjem V12, ki bo iz delovne prostornine 3.994 kubičnega centimetra razvil največjo moč 650 'konjev' in navor 450 njutonmetrov, pri delu pa mu bo pomagal tudi 48-voltna blago hibridna tehnika, s katero se bo sistemska moč dvignila na 700 'konjev'. Ročična gred motorja se bo sicer sposobna zavrteti do osupljivih 12.100 vrtljajev.

Alpine 110 | Avtor: Alpine Alpine

Posebnega pomena bo tudi aerodinamika, ki bo poleg učinkovitega pretoka zraka zagotovila tudi silovit potisk k tlom, h kateremu bo pripomogla tudi posebna aerodinamična zasnova zadka, na katerem bo 400-milimetrski ventilator, ki bo dodatno pospešil pretok zraka pod dnom avtomobila.

Mclaren F1 Mclaren F1 Avto Zakaj je imel mclaren F1 v resnici volan na sredini?

Iskanje vzornika

Morda celo bolj od samega avtomobila je zanimiva zgodba, kako je Murray našel vzornika zanj, saj gre za tako poseben izdelek, za katerega težko najdete ustrezen avtomobilski zgled. Kot je Murray povedal za britanski portal Car Throttle, zanj sploh ni iskal vzornika, ampak je nameraval izhajati iz izkušenj z mclarnom F1. In tako je menil vse, dokler ni naletel na alpine 110.

Murray je namreč pred dobrim letom kupil alpine 110, v katerem je našel najboljši kompromis me vožnjo in vodljivostjo od lotusa evore naprej. Avtomobil so za dva meseca razstavili in ga analizirali, na koncu pa prišli do sklepa da sicer ni nič posebnega, vendar pa svoje delo odlično opravi. Murray sicer alpine 110 poleg suzukija jimnyja uporablja za vsakdanje vožnje.

Apline A110 SLABA NOVICA ZA SLOVENIJO Avto Renault predstavil alpine A110, tekmeca audija TT

gordon murray t.50 | Avtor: Gordon Murray Design Gordon Murray Design

Alpine 110 je tako ponovil usodo honde NSX, ki jo je Murray imel šest let in je postala vzor za mclaren F1. Tako kot honda NSX je tudi alpine 110 veliko šibkejši in manj silovit od avtomobila, ki mu je bil za navdih, vendar pa je bil Murray tako navdušen nad njim, da ga je postavil za vzor svojega novega superšportnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.