Avto
14201 ogledov

Američani zaradi električnih avtomobilov razbesneli EU

Denar avto nakup Profimedia
Novi ameriški zakon bi pomenil, da skoraj noben evropski ali japonski proizvajalec ne bo mogel prodajati električnih avtomobilov v ZDA po znižanih cenah.

Ameriški senat je potrdil paket ukrepov s področja obnovljivih virov energije in podnebja, ki med drugim vključuje subvencijo v višini 7500 dolarjev za vsakega Američana, ki bo želel kupiti električni avto ameriškega proizvajalca z vgrajenimi ameriškimi električnimi baterijami.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica Avto Bliža se konec subvencij za električne avtomobile

Tovrstne subvencije bodo podeljene le za nakup električnih avtomobilov, ki bodo imeli v ZDA izdelane baterije in nekatere druge komponente. Menda zato, da bi odpravili kitajski gospodarski pritisk in spodbudili naložbe v »tovarne baterij« na ameriških tleh ter v rudarjenje in pridobivanje nekaterih pomembnih surovin in mineralov ter s tem ohranili tehnološko neodvisnost ZDA.

Prodaja avtomobilov Narobe svet Avto Narobe svet: Subvencije za avtomobile z motorji na notranje zgorevanje

BMW proizvodnja, električni avtomobili | Avtor: BMW BMW

Ne igrajo po pravilih

V praksi to pomeni, da večina evropskih proizvajalcev svojih električnih avtomobilov v ZDA ne bo mogla prodajati po subvencioniranih cenah, ker bodo imeli »neameriške« komponente. Novica je razburila Bruselj, kjer so prepričani, da bodo ameriške družbe tako v nepošteni prednosti. Evropa si sicer v zasledovanju zelene prihodnosti prizadeva močno spodbuditi proizvodnjo električnih baterij.  Subvencije, ki so jih ZDA predvidele pri nakupu električnih vozil ameriških avtomobilskih proizvajalcev, so po oceni EU diskriminatorne do evropskih proizvajalcev. "To pomeni, da so nezdružljive s pravili Svetovne trgovinske organizacijo," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Miriam Garcia Ferrer.

Gorivo Avto le še luksuz? Avto Strah pred ceno 2,80 evra za liter goriva

"EU je globoko zaskrbljena zaradi tega najnovejšega potencialnega čezatlantskega trgovinskega akta, o katerem razpravljajo ZDA," je dejala Garcia Ferrer. Strinja se, da so davčne olajšave in subvencije dobrodošle pri spodbujanju povpraševanja po električnih vozilih, a ukrepi morajo biti po njenih besedah pravični.

"Zato pozivamo ZDA, naj odstranijo te diskriminatorne elemente iz predloga zakona in zagotovijo, da bo popolnoma skladen s pravili Svetovne trgovinske organizacije," je dodala.

Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega Slovenija Avto Analiza: Ali bodo cene rabljenim avtomobilom padle?

Zakon, ki ga podpira tudi predsednik ZDA Joe Biden, mora zdaj obravnavati še spodnji dom kongresa.

Komentarjev 8
  • Željko 15:31 15.avgust 2022.

    Evropska vlačuga je jezna na Ameriko. Sliši se resno le kaj bo iz tega. Da se ne bo podražilo jebanje glupih Evropejcev

  • crniovcar 10:55 15.avgust 2022.

    Kar naj se še držimo Amerike prav lepo nam gre!!!!!!!!!!!

  • Plavi-mil 10:28 15.avgust 2022.

    El.avtomobili, muha enodnevnica.