Avto
2984 ogledov

Android 11 vas bo osvobodil kabla v avtu

Android Auto Google
Pomembna novost novega operacijskega sistema za telefone.

Pred vrati je nova generacija Googlovega operacijskega sistema za telefone, Android 11. 

Med funkcijami, ki se nanašajo na boljšo uporabniško izkušnjo in spremembe pri vmesniku, je tudi novost, da bo nova generacija vmesnika Android Auto po novem brezžično deloval praktično na vseh telefonih, ne glede na znamko. Za povezavo z infotainmentom avtomobila torej ne bo več treba imeti kabla kot doslej. Brezžično povezavo je Google sicer pred časom že omogočil za "svoji" znamki telefonov Pixel in Nexus, kasneje tudi za nekatere modele Samsunga. 

Seveda pa obstaja še naprej omejitev na drugi strani, pri avtomobilih, saj morajo proizvajalci z Googlom uskladiti vse potrebno, da lahko telefon in infotainment v avtu komunicirata po zraku. Doslej pa so ustrezne protokole z Googlom poenotili le pri Fordu in BMW. 

Android Auto | Avtor: Google Google

Se pa je na trgu pojavilo že več donglov, ki omogočajo povezavo starejših infotainmentov z androidnim telefonom, prav tako brez žice. Ena od zadnjih napravic se imenuje AAWireless in se spoji z avtom prek USB, s telefonom pa je povezana prek bluetootha. Takrat se na zaslonu avtomobila avtomatsko začne predvajati Android Auto vmesnik. 

V Sloveniji pa poznamo še eno omejitev - Android Auto uradno še vedno ni podprt pri nas s strani Googla, za njegovo namestitev je treba ubrati obvoz. Takšno usodo si deli celotna "vzhodna" Evropa razen Rusije. Kdaj se bo takšen odnos Googla spremenil, v tem trenutku še ni jasno.

Brezžično komuniciranje z avtomobilskim vmesnikom je že zelo razvito tudi pri Applu. Tako lahko brez kabla komunicirajo s telefoni z iOS sistemom nekateri zadnji modeli skupine Volkswagen in BMW. Slednji je bil sicer eden zadnjih velikih proizvajalcev, ki je sploh omogočil Applov Car Play. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 14:24 11.september 2020.

    [ Brezžično komuniciranje ... je že zelo razvito tudi pri Applu. Tako lahko brez kabla komunicirajo s telefoni z iOS sistemom nekateri zadnji modeli skupine Volkswagen in BMW. ] Vesel sem, da ste zaprisežen Androidovec, ampak lepo vas prosim, ne trosite neumnosti.