Avto
1964 ogledov

Apple na pragu svetega grala - že leta 2025!

Apple logotip Profimedia
Apple naj bi bil na sredini tega desetletja na pragu svetega grala mobilnosti prihodnosti - avtonomnega avta.

Bloombergova novica je v četrtek povzročila velik skok delnic Appla. Kako tudi ne, saj so pri enem največjih finančnih medijev objavili vest, da so pri Applu naredili nekaj velikih korakov naprej v razvoju avtonomnega vozila. Ta bi bil tako precej bližje redni uporabi za množice kot pa so kazale dosedanje napovedi konkurentov, na primer Alphabeta (Waymo - Google) ali Tesle. 

Kaj je sploh napisal Bloomberg

Sklicujoč se na dobro obveščene kroge za sicer tesno zaprtimi Applovimi vrati je Bloomberg objavil, da so pri tehnološkem velikanu nedavno dosegli velik uspeh pri razvoju programske opreme za samodejno vožnjo. Opravili naj bi levji delež programiranja čipa, ki bo služil za možgane vozila. Čip so razvili v oddelku, kjer sicer razvijajo tudi čipe za ostale Applove naprave in torej ni striktno "avtomobilski" izdelek. Na podlagi dosedanjega razvoja bi tako lahko kmalu začeli s testi na cesti. Celotna strojna in programska oprema bosta temeljili na umetni inteligenci s strojnim učenjem. Zelo pomemben del sistema bo zagotavljanje učinkovitega hlajenja čipovja.

Različne senzorje in obnašanje na cesti sicer pri Applu že vrsto let testirajo in razvijajo ob pomoči 69 posebej prilagojenih lexusov, ki se vozijo po ameriških cestah.

Apple logotip Lastno vozilo Avto Bodo Applov avto sestavljali v Sloveniji? Povsem mogoče ...

Brez ovinkov

Glede na dogajanje in informacije Bloomberg piše, da so pri Applu dokončo opustili idejo o dvostopenjskem razvoju, ki so jo imeli v načrtu v preteklih letih. Načrt je predvideval, da bi do avtonomnega vozila prišli prek vmesne stopnje klasičnega avtomobila z naprednimi polavtonomnimi sistemi. Vse sile so tako zdaj napeli za neposredni prehod na končni izdelek, ki za vožnjo ne bi potreboval človekovega udejstvovanja. 

Zagon dolgoletnim Applovim načrtom v projektu Titan je dal prihod Kevina Lyncha na čelo razvojne skupine. Pred tem je Lynch uspešno vodil programski razvoj za Apple Watch. Do septembra je projekt Titan vodil Doug Field, ki je prestopil k Fordu. 

Načrt zdaj predvideva, da naj bi začeli prodajo samodejnega vozila že v štirih letih, vse pa bo odvisno od zanesljivosti programske opreme. Pa tudi v tem primeru obstaja možnost, da bi Apple začel prodajati vozilo z nekaj manj programske opreme in ga kasneje posodobiti. 

Apple Maps Novosti Avto Vroča bitka: Apple Maps skušajo dohiteti Googlove Zemljevide

Kakšno bo vozilo znotraj?

Pri Bloombergu so se razpisali tudi o notranjosti vozila. Potniška kabina naj bi omogočila sedenje potnikov drug proti drugemu po vzoru dolgih limuzin. Po eni od različic bi bil v sredini velik zaslon v obliki ipada, prek katerega bi bilo mogoče upravljati podsiste vozila med vožnjo. Seveda bi bili tesno povezani z obstoječimi oziroma bodočimi Applovimi pametnimi napravami. Vozilo bi imelo tudi nekakšno funkcijo v sili, ko bi lahko potnik vseeno prevzel neposredni nadzor nad vozilom, pa čeprav to ne bo imelo volana. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.