Avto
1278 ogledov

Vroča bitka: Apple Maps skušajo dohiteti Googlove Zemljevide

Apple Maps Profimedia
Nove pridobitve za Apple Maps, a brez sledenja. Google že odgovoril s posodobitvijo Zemljevidov.

Ameriški tehnološki velikan Apple je po več letih izboljšav in potem, ko so njegova vozila prevozila milijone kilometrov, prenovil svojo aplikacijo z zemljevidi, imenovano Apple Maps. S tem po poročanju tujih tiskovnih agencij izziva popularno Googlovo navigacijo za pametne telefone Google Zemljevidi.

Apple je lastno aplikacijo zemljevidov začel nameščati v svoje pametne telefone leta 2012, a je bila tako pomanjkljiva, da se je glavni izvršni direktor Tim Cook javno opravičil uporabnikom. Pred tem so uporabniki z nakupom Applovih naprav dobili Googlovo aplikacijo z zemljevidi.

Zdaj so iz družbe sporočili, da je aplikacija Apple Maps, ki so jo temeljito prenovili, hitra in natančna, uporabniku pa daje "celovit pogled na ceste, zgradbe, parke, letališča, nakupovalna središča in več". Za zdaj je na voljo uporabnikom v ZDA, v Evropo naj bi prišla v prihodnjih mesecih.

Obljubljajo, da se ne gredo Googlove tehnike

Prenovljena aplikacija se lahko pohvali s hitrejšo in boljšo navigacijo, obljubljajo pri Appplu. Hkrati naj bi zagotavljala veliko boljšo zaščito zasebnosti uporabnikov, poroča STA.

Za uporabo zemljevidov tako Apple ne zahteva prijave, pri personaliziranih funkcionalnostih, kot je denimo opomnik, kdaj naj uporabnik krene na naslednji dogodek, pa se podatki ne shranjujejo v oblaku.

"Zastavili smo si cilj, da naredimo najboljšo in z ozirom na varstvo podatkov najbolj varno aplikacijo z zemljevidi, ki bo odsevala, kako ljudje danes raziskujejo svet," je pojasnil Eddy Cue, ki je pri Applu pristojen za internetno programsko opremo in storitve.

Apple Maps ima nekatere funkcionalnosti, podobne tistim pri aplikaciji Google Zemljevidi, kot so slike lokacij, posnete s tal, ali umetna inteligenca za preverjanje statusa letalskih rezervacij, zabeleženih v elektronski pošti ali koledarju. Pogled s ceste, kot ga omogoča tudi Google, je pri tem na voljo v precej večji ločljivosti, čeprav za zdaj le za nekaj ameriških mest.

Uporabnike bo verjetno navdušila tudi navigacija v notranjosti prostorov, ki jo aplikacija ponuja za številna letališča in nekatera velika nakupovalna središča.

Google za 15. rojstni dan odgovoril s košem novosti

Googlovi Zemljevidi so pred dnevi praznovali 15. obletnico. Rojstni dan je obeležil z novo ikono, ki bi jo morali doslej opaziti že vsi uporabniki. Prav tako pa je vpeljal nekaj zelo zanimivih razširitev Zemljevidov. Novosti bodo na telefone in računalnike sicer prišle po korakih, odvisno tudi od države do države, a nekaj je že zdaj vidnih tudi pri nas.

Google Maps | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Med omembe vrednimi novostmi je prav gotovo nova organizacija nadzorne plošče, prek katere lahko enostavneje dostopamo do nekaterih funkcij, recimo hitre izbire dnevne poti do službe in domov, ki vključuje oceno najboljše poti in predvideni čas glede na trenutne prometne razmere. Prerazporedili so nekatere druge funkcije. 

Lažje je dostopati tudi do shranjenih lokacij. Zanimiv za marsikaterega uporabnika bo Live View, ki bo med hojo do cilja ponujal natančno razdaljo. Posodobitev z več informacijami je bil deležen tudi javni prevoz. 

Med drugim pa so že pred nekaj tedni omogočili, da je funkcijo Incognito mode, ko Zemljevidi ne beležijo zgodovine in ne delijo podatkov, mogoče uporabljati tudi na napravah z iOS sistemom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Snežinko 07:06 20.februar 2020.

    Bo preteklo še veliko vode, da bodo ujeli gugl. So zaspali na tem območju. gugl ima streetview praktično celega sveta, to ni narejeno v nekaj dneh... Pa še to: kolikor imam jaz izkušnje se ne rabiš prijaviti, da lahko uporabljaš google maps...

  • nothoco 05:33 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ticedi 02:43 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks