Avto
232 ogledov

Atrakcija na slovenskih cestah

Film: Dumb and dumber Žurnal24 main
Bralec nam je v redakcijo posredoval sporočilo, da je bilo v četrtek in petek možno na slovenskih cestah opaziti več 100 atraktivnih vozil. Videti je bilo možno vse od vesoljske rakete do filmskih avtomobilov v stilu filma Butec in butec.

Bralec je zapisal, da so se v četrtek vozniki, bili naj bi z Nizozemske, vozili preko Horjulske doline proti Ljubljani, na slovenskih cestah pa naj bi jih bilo mogoče opaziti še v petek. "Videti je bilo od space shutla do kužka iz filma Butec in butec, vsak z drugačno glasbo na trobljah, pa razno razne lučke... skratka enkratna predstava," je zapisal bralec, ki nam je posredoval tudi video.

Reli starodobnikov Peking-Pariz tudi skozi Slovenijo

Dvanajstega junija se je v kitajski prestolnici Pekingu začel reli starodobnih vozil Peking-Pariz, 11. julija pa bo karavana obiskala Slovenijo. Tu se bo mudila do 13. julija, ko bo nadaljevala pot v Italijo, piše STA.

Dirko so prvič izpeljali leta 1907, letos pa je na vrsti šele njena šesta izvedba. Cilj bo v francoskem glavnem mestu 17. julija.

Na dirki nastopajo starodobna vozila v več kategorijah po letu izdelave. V prvi avtomobili, izdelano pred letom 1931, v drugi tisti, ki so bili izdelani med leti 1932 in 1941 ter v tretji vozila, narejena med leti 1942 in 1975. Slednja je razdeljena še v dva razreda za avtomobile s prostornino motorjev do 2000 ccm in nad 2000 ccm. Uvrstitev sicer šteje le v dveh skupinah, za vozila narejena pred letom 1941 in pred letom 1975.

Čez startni oder v kitajski prestolnici je zapeljalo 107 avtomobilov, med njimi sta najstarejša avtomobila znamke American LaFrance iz leta 1915 in 1917. Po 19 dneh poti so odnehala le štiri vozila, med njimi tudi prvi najstarejši.

V vodstvu sta po cilju preizkušnje iz Perma v Kazan v starejši kategoriji Novozelandca Bruce in Harry Washington z vozilom Chrysler 75 roadster iz leta, v mlajši pa Avstralca Mike Pickering in Dave Boddy z avtomobilom Datsun 240Z, ki sta sicer tudi najhitrejša v generalni razvrstitvi.

 
Komentarjev 2