Avto
19432 ogledov

Audi A4, kot ga poznate, se ukinja, dobil bo novo (znano) ime

Audi A4 Audi
Audi A4 bo po novem audi A5. Staro oznako pa bo dobil povsem drugačen avto.

Auto Express poroča, da testiranje nove generacije kompaktne limuzine in karavana, ki bosta nadomestila zdajšnjega A4 (B9), že intenzivno poteka. A novi rod bo dobil tudi novo ime - A5. 

Audi bo namreč oznako, ki je bila od leta 2007 kot "spin-off" namenjena prestižnejšemu kupeju, kabrioletu in sportbacku, združil pod eno streho. Nova generacija audija A5 bo torej tisto, kar smo si doslej predstavljali pod A4. Britanci poročajo, da testiranja že intenzivno potekajo in da bodo Bavarci kmalu predstavili serijsko podobo tega izredno pomembnega modela, ki pa je v zadnjih letih prodajno zaostal za konkurenti.

Za zdaj sta potrjena limuzina in karavanski avant. Glede na fotografije zakritih prototipov gre domnevati, da bo naslednji A5 oblikovna evolucija zdajšnjega A4, bo pa tehnično precej naprednejši. Napovedali so že tudi S5 različico, zelo verjetno pa bodo izdelali tudi zverinskega RS5, ki naj bi bil sploh zadnji audi s termičnim motorjem. 

Audi Q5 Sportback Avto Vse je bilo jasno v petih minutah

Sode oznake za nov pogon

In kaj se bo zgodilo z oznako A4, ki je z nami že od leta 1994? Uporabili jo bodo za popolnoma novo generacijo audijev. V skladu s čisto zadnjo različico poimenovanj, ki so v zadnjih letih povzročile že kar nekaj nejasnosti, bo Audi začel opuščati oznako e-tron za svoje električne modele. Nenazadnje bo v nekaj letih znamka povsem opustila tudi termične motorje.

Naj bi pa v času prehoda soda števila oznak na audijih pomenila baterijske modele, liha pa bi bila še nekaj let rezervirana za modele z bencinskim in dizelskim pogonom. Tako se bo tudi naslednji A6 preimenoval v A7, medtem ko bo oznaka A6 počakala na električno limuzino. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 10:35 11.marec 2023.

    Skoda, da so pravo originalno ime cisto izbrisali: DKW- tarantarantarantantan....