Avto
13903 ogledov

Avgusta na dopust: To bodo najbolj obremenjeni dnevi na cesti!

Zastoj v prometu Profimedia
Iz Darsa so nam posredovali podatke, katere dni v mesecu avgustu je mogoče na cestah pričakovati največje zastoje. Avgusta na avtocestah in ljubljanski obvoznici potekajo tudi obnovitvena dela. Kje lahko obtičite v zastoju?

Prva polovica meseca avgusta še vedno velja za višek turistične sezone, ko bodo naše ceste in avtoceste obremenjene z večjim številom vozil s tujimi registrskimi oznakami. Na Dars so za Žurnal24 pojasnili, da sta tako kot meseca julija najbolj primerna dneva za pot na dopust torek in sreda, velja tudi, da je najmanjša možnost za zastoje ponoči, dodajajo pa, da lahko zadnji teden avgusta že pričakujemo zastoje tudi v jutranjih in popoldanskih konicah. Večina Slovencev bo zadnji teden v avgustu že končala z dopustovanji.

"Kar pa se tiče Italijanov (ferragosto), je največ zastojev pričakovati na glavnih cestah Koper–Dragonja in Koper–Sečovlje proti hrvaški Istri. Povečan promet pa na trasah glavnih cest Kozina–Starod in Postojna–Jelšane proti Kvarnerju. Pri tranzitu Italijanov sicer vse od koronakrize ni več zastojev v dolžini 30 kilometrov in več, od Škofij proti Dragonji in Sečovljah ter na cestni povezavi Krvavi Potok–Kozina–Starod, ko je dejansko vse stalo – vsaj doslej je bilo tako," pojasnjujejo na Darsu.

Vinjeta vožnja avtocesta promet | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V smeri od Avstrije proti Hrvaški bodo tudi v avgustu z vozili najbolj obremenjeni ponedeljki, petki in sobote. Najhujše gneče na cestah se pričakujejo pred 15. 8. V smeri od Hrvaške proti Avstriji pa se povečano število vozil pričakuje od četrtka do nedelje, povečano bo tudi v torek, 15. 8.

Dnevi z največ zastoji (v letu 2022)

16. 6. 2022 (praznik sv. Rešnjega telesa v HR, A, večji del D, del CH, PL) + delovni dan; 

30. 7. 2022 (sobota, najbolj obremenjen konec tedna na splošno, začetek počitnic v južnem delu Nemčije, v zveznih deželah Bavarska in Baden-Wuerttemberg – letos se poletne pičitnic ena Bavarske začnejo 31. 7. v Baden-Wuerttembergu pa 27. 7. in trajajo do 11. oz. 9. 9.);

28. 10. 2022 (petek pred prazniki, tudi v tujini, lepa vremenska napoved, povečano št. tovornih vozil, začetek jesenskih oz. krompirjevih počitnic v Sloveniji).

Cestna dela in zapore v mesecu avgustu

Glede delovišč z obnovitvenimi deli na naših avtocestah in hitrih cestah na Dars pojasnjujejo, da bodo obsežnejša obnovitvena dela, ki potekajo na severni ljubljanski obvoznici med Novimi Jaršami in Zadobrovo, na trasi hitre ceste zaključena do konca avgusta letos, ko bo promet znova potekal po obeh smernih voziščih. Zaradi zaključevanja del v ločilnem pasu bosta do sredine septembra zaprta prehitevalna pasova, zato bo promet po obeh polovicah hitre ceste v tem obdobju urejen po dveh začasnih prometnih pasovih v eno smer.

Na dolenjski avtocesti med Ivančno Gorico in Bičem pa bodo dela zaključena predvidoma do sredine avgusta (tako na severni obvoznici kot na dolenjski avtocesti je promet urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po dveh začasnih pasovih v eno smer), tako da je zagotovljena največja možna pretočnost.

delo na cesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dela potekajo še na gorenjski avtocesti med priključkoma Lipce (Jesenice vzhod) in Hrušica (Jesenice zahod), kjer poteka obnova viaduktov Podmežakla, kjer pa je promet urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v eno smer (zaradi tehnične značilnosti avtoceste in narave sanacijskih del ni mogoče urediti zapore z več začasnimi prometnimi pasovi). Ta dela bodo na avtocesti mimo Jesenic potekala do novembra, promet pa je urejen dvosmerno v dolžni približno dva kilometra.

Poteka tudi rekonstrukcija priključka Vič na južni ljubljanski obvoznici. Na Dars pojasnjujejo, da dela potekajo pod prometom, le v zadnji fazi, v sredini avgusta pa je predvideno nekajdnevno zaprtje priključka za ves promet. Kot dodajajo nna ljubljanskem obroču sicer poleti promet upade, saj je manj dnevnih migracij v službo ter iz nje kot v preostalem delu leta. Poleg tega je na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice med Litijsko cesto (Bizovikom) in Zaloško cesto proti razcepu Zadobrova – pred priključkom Ljubljana vzhod (Zaloška cesta) – v trenutni fazi del v dolžini 300 m zaprt zaviralno-pospeševalni pas zaradi obnove protihrupne ograje (dela bodo zaključena predvidoma sredi avgusta).

Dela na sanaciji poškodb po požaru v pokritem vkopu Malečnik na vzhodni mariborski obvoznici potekajo skladno z načrtom in zastavljeno časovnico. Trenutno se izvajajo zaključna dela pri sanaciji betonskega oboka, montaža elektrostrojne opreme (razsvetljava) ter priprava na končno sanacijo asfaltnega vozišča, ki bo potekala konec tedna. Promet je v dolžini 1,5 kilometra urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer. "Načrtujemo, da bodo dela končana do konca tega meseca, nato pa bo promet sproščen takoj po pridobitvi vseh pozitivnih rezultatov testiranje. Pričakujemo, da bo to v ponedeljek, 31. 7., do večera, do sredine tedna pa bo promet občasno še oviran (po obeh smernih voziščih avtoceste bo urejen po enem pasu v obe smeri) zaradi ureditve sredinskega ločilnega pasu. V primeru zastojev, ki so pričakovani ta konec tedna, priporočamo uporabo bivše hitre ceste skozi Maribor," še dodajajo na Dars.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Facja 10:33 30.julij 2023.

    Ko se peljem mimo mostu pred bodočimi Dobrunjskimi zapori, vidim to obnovo protihrupne ograje. Na delovišču so trije delavci. Pacajo to protihrupno ograjo že cel mesec. Uigrano podjetje bi jo zamenjalo v 10 dneh. In delali bi lahko tudi ob ...prikaži večb nedeljah. Zopet še ena beda hajdinjaka in bratuškove...madona res nimata pojma, le za lasten žep sta dobra.