Avto > Avto nasveti
11258 ogledov

Napoved do konca meseca: Kdaj na pot, da se izognete zastojem

vožnja Saša Despot
S pomočjo podatkov Darsa smo naredili pregled morebitnih večjih zastojev do konca julija. Kdaj se je najbolje podati na pot na dopust, da bomo čim manj stali v zastojih in ali obstajajo tudi alternativne poti na poti skozi Slovenijo do dopustniških ciljev?

Ali se v juliju podajate z avtomobilom na dopust in se sprašujete, kdaj bi bilo najbolje odpraviti od doma, da bi se izognili gneči na cestah? Niste edini, saj se to sprašuje večina voznikom. S pomočjo Darsovih podatkov in statistike smo zato želeli v času do konca julija, ko se obeta višek turistične sezone in migracij turistov iz vseh koncev skozi Slovenijo preveriti, ob kateri uri je najmanjša verjetnost, da se boste ujeli v kolone vozil, kje so ta hip črne točke za zastoje na slovenskem avtocestnem križu in tudi, ali obstajajo alternativne poti.

Iz Darsa so nam odgovorili, da je na splošno največ prometa in zastojev ob ponedeljkih (predvsem proti obali oziroma Hrvaški), sledita petek in sobota (prometa je veliko v obeh smereh vožnje). Ure, ko je največ zastojev, pa so med 8.00 in 15.00.

avto, zastoj, utrujenost, potovanje, dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Pozor na dela

Največ zastojev je na ljubljanski južni in zahodni obvoznici in naprej na primorski avtocesti do Logatca, na vzhodni mariborski avtocestni obvoznici med razcepoma Slivnica in Dragučova, in sicer v obeh smereh med razcepom Dragučova in priključkom Maribor vzhod (Zrkovska cesta), kjer bo do konca tega meseca potekala sanacija v požaru poškodovanega pokritega vkopa Malečnik (promet je urejen dvosmerno po polovici avtoceste – v primeru zastojev Dars priporoča uporabo nekdanje hitre ceste skozi Maribor), pred MP Gruškovje (zaradi cestninske postaje na hrvaški strani), na primorski avtocesti med Postojno in Ljubljano ter na glavnih cestah Koper–Dragonja in Koper–Sečovlje (v obeh smereh), na gorenjski avtocesti pred avtocestnim predorom Karavanke, tako na slovenski kot avstrijski strani.

Pozor 27. 7. in 29. 7.

Kot pojasnjujejo na Darsu alternativnih poti v času zastojev praktično ni. "Najbolje je izbrati primeren čas za potovanje, in sicer je pomembno, da ste do 8. ure zjutraj že mimo Ljubljane, ali pa, da se na pot podate pozno popoldne. Do konca tega meseca sta najbolj primerna dneva za potovanje torek in sreda," pojasnjujejo na Darsu. Največ turistov do konca julija bo na slovenskih cestah 27. 7. in 30. 7., saj se 27. 7. začnejo počitnice v nemški zvezni deželi Baden-Wurttemberg, v soboto, 29. 7., pa še na Bavarskem. 
Še vedno tudi velja, da je največja verjetnost, da se izognete zastojem, vožnja ponoči. Na Darsu poudarjajo, da se običajno, razen, če se zgodi nesreča, začnejo zastoji delati okrog 8. ure zjutraj.

Najboljša dneva za potovanje do konca julija sta torek ali sreda.

Dopust, počitnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Za volan le zdravi in odpočiti

Na Darsu vsem voznikom, ki se ta mesec podajajo na pot na dopust z avtomobilom, zato svetujejo, da naj vzamejo s seboj dovolj tekočine in ne pozabijo na dobro voljo, saj jih čaka dopust. "Voznikom priporočamo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo postanke. V avtomobilu naj imajo zadostne količine pijače in zdravila. Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se je za volan treba usesti spočiti in zdravi. Na daljši poti je treba načrtovati več postankov (vsaj nekoliko se pretegniti in na kratko sprehoditi). Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, ga zaklenite in zaprite okna."

Poskrbeti je treba še za zadostno količino goriva, prtljage pa ne nalagajte na zadnje police, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja ta lahko poškoduje potnike. V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je avto obremenjen s težko prtljago.

Pred potjo na dopust priporočamo ogled prometnega koledarja https://www.promet.si/sl/prometni-koledar in napovedi za poletje na https://promet.si/sl/poletje-2023
Kdor se odpravlja na pot, naj se pozanima o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:
•    spletna stran promet.si,
•    operater na 1970 (klic ni brezplačen) ali odzivnik na 080 22 44,
•    mobilna aplikacija Promet+,
•    prometni koledar,
•    prometne informacije radijskih postaj.

Prometno dovoljenje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Odstavni pas ni namenjen počitku

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali. Pozorni bodite tudi na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko. Ob morebitnih neurjih in toči se ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. Na Dars voznike pozivajo, da v teh primerih prilagodite hitrost, vozite previdno in s primerno varnostno razdaljo. Če ne gre drugače, ročno prižgite luči, da boste vidni. Voznik lahko svoje vozilo ustavi le na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. Na odstavnem pasu avtoceste je namreč prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. S tem ko se določeni vozniki ob neurju na avtocesti še vedno ustavljajo pod predori ali nadvozi, ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč. Če ste takrat na avtocesti se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.

Poleti je na naših avtocestah lahko tudi več prometnih nesreč kot običajno. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:23 22.julij 2023.

    Na pot je treba konec novembra