Avto
8286 ogledov

Avte bodo izdelovale obsojenke

Proizvodnja Lada AutoVaz epa
Ko na polno udari pomanjkanje celo moških zapornikov.

Za rusko industrijo se je z invazijo na Ukrajino pred dobrim letom začelo zelo naporno obdobje, ki so ga zaznamovale sankcije Zahoda z omejitvami pri dobavi napredne elektronike, umik velikega dela zahodnega kapitala in upad domače potrošnje. 

Ena od perečih težav je tudi hudo pomanjkanje delovne sile, saj je pretežni del moških moral v vojsko, tudi sicer ima vojna industrija prednost pred vsemi ostalimi. Stopnja brezposelnosti v Rusiji je tako na zgodovinsko nizkih 3,3 odstotka.

Po pomoč v zapor

Proizvajalec vozil AvtoVaz, ki ga poznamo predvsem po znamki Lada in je bil do vojne del skupine Renault, je moral zaradi pomanjkanja delavcev in delov močno prilagoditi delovne procese in tudi ustavljati proizvodnjo nekaterih najbolj prodajanih modelov, kot so granta, vesta in niva. Tako so nekaj časa izdelovali samo črne ali bele avte, v nekaterih ni bilo centralnega zaklepanja, drugim je manjkal danes tako vsakdanji pripomoček, kot je ABS. 

Po poročanju Interfaxa so bili zdaj primorani na pomoč poklicati tudi zaporniško delovno silo. A tudi na tem področju vlada kriza, saj sta ruska vojska in še pred tem paravojaška enota Wagner z obljubo po amnestiji in nagradah že mobilizirali velik del za delo sposobnih zapornikov.

Zato je AutoVaz za delo v osrednji tovarni v Toljatiju v pokrajini Samara zaprosil za pomoč lokalni ženski zapor. Ta naj bi mu priskrbel zapornice, ki so bile obsojene na prisilno delo, da bi na ta način vsaj ublažile hudo pomanjkanje delavcev v proizvodnji. Trenutno jim manjka vsaj tisoč delavcev, da bi dosegli ambiciozne cilje povečanja proizvodnje za 40 odstotkov, pa bi jih potrebovali še dodatne štiri tisoč. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Suli
    Suli 09:21 25.junij 2023.

    Pozaprli bodo vse politične nasprotnike in bodo delovno silo lahko tudi izvažali🤫🤔