Avto > Avto nasveti
18776 ogledov

Nepravilna uporaba meglenk že razburja voznike

Megla Prometno-informacijski center
Soboto je zaznamovala megla na cestah. Zgodilo so se številne nesreče, pa tudi razburjanja voznikov zaradi nepravilne uporabe meglenk.

Nekateri vozniki v mraku zelo radi vključijo meglenke, čeprav to ni potrebno ali je celo prepovedano. Zadnja meglenka je denimo primerna le za uporabo ob izredno slabi vidljivosti, saj lahko sicer moti voznike, ki vozijo za nami. Enako velja tudi za prednje meglenke, ki vozniku zares pomagajo le v gosti megli.

Mazda6 klima klimatska naprava ogrevanje sedežev volana Avto Klima pozimi? Napaka, ki jo počnejo številni vozniki!

Med sneženjem lahko meglenke zaradi svetlobe, ki se odbija od snežink, celo poslabšajo vidljivost, v dežju pa, ker so praviloma močnejše od zasenčenih žarometov, njihov svetloba pa se od tal pod ostrim kotom odbija naravnost v nasproti vozeče avtomobile, lahko oslepijo njihove voznike. Splošno pravilo za vožnjo v slabih svetlobnih pogojih ni uporaba meglenk ampak prilagoditev hitrosti in varnostne razdalje in povečana pozornost voznika.

Megla | Avtor: Profimedias Profimedias

Zima vas zebe? Avto Kako hitro ogreti avtomobil

Pravila vožnje v megli

Nogo umaknite s pedalke za plin oziroma prilagodite hitrost. Vidljivost lahko izmerite s pogledom na označbe s količki ob cesti, ki so postavljeni na vsakih petdeset metrov, pravilno smer pa lahko držite tudi tako, da se orientirate po talnih oznakah. Pravilo je, da ob vidljivosti do 50 metrov ne vozite s hitrostjo, večjo od 50 km/h, pri vidljivosti do 100 metrov je treba voziti s hitrostjo do 80 km/h in pri vidljivosti do 150 metrov s hitrostjo do 100 km/h. To so meje, pri katerih se lahko še ustavite varno.

Continental pnevmatika SportContact 7 Promo Avto Najboljši nasveti, ki jih lahko dobite glede zimskih pnevmatik

Megla bo sicer ena od značilnosti tednov, ki so pred nami. Je nevarna za vse udeležence v prometu. Zakon o pravilih cestnega prometa veleva, da se ob zmanjšani vidljivosti praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Opozorilne lučke luči meglenke golf | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Še pomembneje je, da pri vožnji v koloni upoštevate varnostno razdaljo. Vozilo pred vami poskušajte držati na takšni razdalji, da še vidite zadnje luči vozila, ki mu sledite. Upoštevajte, da so za vami tudi druga vozila, zato naglo zaviranje, spreminjanje smeri in nepotrebno prehitevanje odmislite. Uporaba zadnje meglenke je dovoljena le, ko vidljivost pade pod 50 metrov. Tudi prednji meglenki uporabljajte le v gosti megli. Meglenke niso namenjene temu, da je avtomobil bolje videti, pač pa da vi bolje vidite cesto in da ste bolje opaženi. Ne uporabljajte dolgih luči, še posebno ponoči, ker boste s tem zaslepili nasproti vozečega.

avto zima mraz Nasveti Uporabno Nujna dodatna oprema, ki jo boste potrebovali naslednje mesece

Uporabljajte ušesa. Kadar potujemo skozi meglo, se ne zanašajte zgolj na oči. Izklopite glasbo, po možnosti spustite okenska stekla in poslušajte, če ne vidite dobro. To je učinkovit način ocenjevanja, kje je drugo vozilo in v katero smer se giblje.
 

Komentarjev 2
  • dusko89 23:13 21.november 2021.

    Večina voznikov nepravilno uporablja luči, smerokaze pa sploh ne poznajo. Kdaj bo policija začela z kazensko vzgojo. Dnevne luči prižgane v temi, meglenke na avtocesti brez megle, iz rondoja brez smerokazov.... POLICIJA PA SPI V AVTIH!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:51 21.november 2021.

    Polovica slovenskih voznikov sploh ne ve, oz. se ne zaveda, da ob vožnji v koloni, pa naj bo to na varnostni razdalji, ali ne, uporaba meglenk ni dovoljena, oz. ima lahko sprednje meglenke vključeno le prvo vozilo v koloni in ...prikaži več zadnje vozilo zadnjo meglenko. In kdaj imamo meglenke sploh lahko prižgane? Najbolj preprosta ocena je, da kadar pred, ali za sabo ne vidimo luči drugega vozila, seveda pri tem upoštevajoč pogoje, ki jih za vožnjo z meglenkami predpisujejo prometni predpisi.