Avto
35 ogledov

Avtomobilske novosti leta 2014

Avtomobili
1/27
Žurnal24 main
2014. Meje vse ohlapnejše, avtomobilskih različic vse več.

Napoved. V prihodnjem letu se na evropskih cestah napoveduje okoli 150 novosti v obliki povsem novih modelov, medgeneracijskih prenov ali posebnih motornih različic. Potem ko je razred kombilimuzin praktično povsem prenovljen, bo težišče novosti v segmentu D z novo generacijo volkswagen passata na čelu, ki mu bo vsaj na tujem v salone (končno) sledil ford mondeo, peugeot 508 bo prenovljen, šušlja pa se tudi o novi renault laguni.

Zelo napeto bo tudi v razredu najmanjših; poleg naslednika twinga II namreč prihaja francosko-japonski trojček citroën C1/peugeot 108/toyota aygo.

Elektrika: drugi poskus

Veliko bo novih, še manjših suvov in križancev, pri BMW pa poleg širjenja derivatov (X4) vstopajo v enoprostorski razred (active tourer). Po delnem zatišju znova tudi močan pritisk naelektrenih (VW e-golf, BMW i3) in hibridnih (audi A3 e-tron, BMW i8) modelov, ki pa jih v Slovenijo še ne bo.

Novosti 2014:

Hyundai. Januarja prihaja mali i10, leto bo uvoznik sklenil z novim i20.

Honda. Za konec januarja je napovedan karavanski civic z rekordno velikim prtljažnikom.

Renault. Eden od najtežje pričakovanih modelov bo v drugi polovici leta naslednik sedanjega twinga, ki ga bodo v celoti proizvajali v Novem mestu. Že spomladi obnova mégana ter nova trafic in master, v začetku leta pa bo pri nas že naprodaj prenovljen megane.

Citroën. Po zgodnjepoletni premieri jumperja prihaja septembra malček C1, oktobra pa še C4 cactus in prenovljen C5.

Peugeot. Boxerju bo sledil nov 108, napovedana sta karavanski 308 in proti koncu leta prenovljen 508 – limuzina in karavan.

Mercedes-benz. Marca bo naprodaj GLA, sledil bo razred C, karavan pa bo na voljo kasneje. Konec leta prihaja prenovljen razred B.

Audi. V začetku leta bo sezono odprl s prenovljeno križarko A8, ki ji bosta sledila S3 in kabriolet A3. Nadaljeval jo bo oktobra z novo generacijo kupeja TT in prenovo luksuznega A7, sklenil pa s prenovo A6.

Ford. Dvojcu transit/tourneo connect bo po majski premieri nekaj mesecev zatem sledil transit/tourneo courier, konec leta pa obnovljen focus. Prenova bo zajela tudi družinskega C-maxa. Mondea in malega križanca ecosporta k nam še ne bo.

Škoda. Največja češka novost bo tretja generacija fabie, napovedane za konec leta, prenovili bodo tudi model scout.

BMW. Po spomladanskem prihodu nove serije 2 in serije 3 kabriolet k nam bodo poleti “napadli” M3, M4 in X4. Septembra pa prihaja novo orožje, enoprostorec, ki ga je napovedala študija active tourer. Leto bo zaključil nov X6.

Mini. Nova generacija klasike bo med Slovence zapeljala že marca.

Opel. Prenova merive v prvi polovici leta, v drugi leta pa prenovljena corsa. Šušlja se tudi o brezstrešnem adamu.

Nissan. Ofenzivo že marca začenja nov qashqai, junija bo sledila tretja generacija x-traila, julija prenovljen juke, za september pa napovedujejo tekmeca golfu v C-razredu.

VW. Junija prihajata enoprostorski golf sportsvan in obnovljeni polo, novembra pa glavno orožje, novi passat. Pozna jesen bo prinesla tudi obnovljenega touarega in jetto.

Volvo. Za zadnje četrtletje leta 2014 je napovedan XC90, za katerega pravijo, da bo najvarnejši avto na svetu.

Toyota. Po ofenzivi modelov v letu 2013 bo 2014 skromnejše – v ospredju bo prenova ayga v prvi in yarisa v drugi polovici leta.

Lexus. V prvem četrtletju prihaja prenovljeni CT200h, glavna novost, mali crossover, sledi jeseni.

Mazda. Vse novosti so zgoščene v drugi polovici leta, ko prihaja nova generacija mazde2, nov MX5 in povsem nov CX3.

Kia. Prihaja nova generacija soula, ki bo do poletja pri nas na voljo tudi v povsem električni izvedbi. Prenovili bodo sportage in rio.

Fiat. Generacija 500 bo v drugi polovici leta bogatejša za mali mestni suv 500X. Linija 500L bo dobila tudi zmoglivejšo motorizacijo s prisilno polnjenimi motorji.

Mitsubishi. V ospredju bo outlander v različici priključnega hibrida.

Seat. Že februarja prihaja karavanski leon ST, sledila mu bo športna cupra.

Suzuki. Konec poletja prihaja nov alto, namiguje se tudi na suv velikosti grand vitare.

Porsche. Leto bo zaznamoval najmanjši suv v Porschejevi paleti – macan. Leto bo začel model 911 targa, vroča novost bo 911 GT3 RS, konec leta bodo gubice nategnili cayennu.

Alfa Romeo. Vroča novost bo model 4C, ki mu pravijo kar baby ferrari.

Komentarjev 1
  • Rdečivrag 12:49 01.januar 2014.

    Sodeč po trenutnih podatki bo predstavljal med električnimi novosti edino res omembe vredno zanimivost Kijin Soul z avtonomijo 200 kilometrov in možnostjo polnjenja baterije v le 30 minutah. Električnih avtov, kjer traja polnjenje cel dan in zmorejo nato nekaj deset ...prikaži več kilometrov avtonomije, trg ne sprejema. Komur to še vedno ni jasno, ni pomoči.