Avto
2345 ogledov

Avtomobilski deli so se precej podražili

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del Pixabay
Kot ugotavljajo pri nemškem tedniku Automobilwoche, so se v zadnjem letu avtomobilski nadomestni deli precej podražili, kar je seveda povzročilo tudi dvig cen servisnih storitev.

Pri nemškem mediju poudarjajo, da so cene zrasle predvsem karoserijskim delom in drugim delom, ki jih je pogosto treba zamenjati zaradi poškodb med prometno nesrečo. Tu gre predvsem za pokrove motorjev, blatnike in druge karoserijske dele, kot tudi za žaromete in druga svetila.

Mehanik in servis zavor "Varčevanje" Avto K mehaniku pridejo celo z materialom iz diskonta

Kot ugotavlja nemško združenje zavarovalničarjev GDV, so se med avgustom 2018 in avgustom 2019 cene teh delov v Nemčiji povprečno dvignile za štiri odstotke, blatniki pa so se povprečno podražili celo za sedem odstotkov. Zaradi tega so se podražila tudi popravila poškodovanih avtomobilov. Če je leta 2013 povprečno popravilo poškodovanega avtomobila stalo 2.400 evrov, je lani ta vsota že narasla na povprečnih 2.800 evrov.

popravilo mehanik servis servisna delavnica rezervni del | Avtor: Pixabay Pixabay

13. Tehnološka konferenca Avto Mehaniku boste morali zaupati bolj kot kadarkoli do zdaj

Od leta 2013, ko so pri GDV začeli beležiti cene posameznih delov, so se do danes sicer najbolj podražile zadnje luči, ki se jim je cena v tem obdobju celo podvojila na lani povprečnih 212 evrov za kos. V istem obdobju so se za 40 odstotkov podražila tudi vrata prtljažnika, ki so lani povprečno stala 665 evrov.

Avto Tako bodo znanje slovenskih mehanikov spravili še na višjo raven

Na višino cen karoserijskih delov sicer vpliva tudi tako imenovana "zaščita dizajna", ki proizvajalcem za omejeno časovno obdobje zagotavlja monopol nad prodajo nadomestnih delov, zato serviserji ne morejo oziroma ne smejo kupiti cenejših neoriginalnih.

Komentarjev 1
  • jakec1575 10:37 18.november 2019.

    če gre vse za baterije in ohisja. Zemlja nima neskoncno materiala.