Avto
289 ogledov

Avtomobilsko steklo poči vsakih šest let in pol

Avto steklo Gregor Prebil
Največ poškodb na avtomobilskih steklih je pozimi, ko je na cesti več kamenja. K zmanjšanju možnosti poškodb lahko pripomorete tudi sami.

Vzrokov, zakaj in kako hitro poči vetrobransko steklo, je več. "Odvisno je od hitrosti in oblike kamna, ki prileti v steklo, do mesta, kamor prileti kamen. 15 centimetrov od roba je s teklo najbolj napeto in najbolj občutljivo. Če steklo poči na sredini, je kamen priletel z bistveno večjo silo," pojasnjuje Pavel Petrovič, glavni serviser v poslovni enoti Ljubljana iz podjetja Carglass®.

Zalepite obliž

Popravilo avto stekla | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Sam voznik lahko zmanjša tveganje za nastanek poškodb, če pa se poškodba že zgodi, stekla ni treba vedno zamenjati, ker ga je v določenih primerih možno popraviti, a popravilo mora biti opravljeno strokovno.

Kljub napredku pa ostajajo meje, kdaj lahko avtomobilsko steklo popravijo in kdaj ne. Petrovič pojasnjuje, da je možno popraviti celo poškodbe, ki imajo premer kovanca za dva evra in so različnih oblik, od oblike lune, zvezdastih poškodb, okroglih razpok, zdrobljenih oblik, črtic...

Za uspešno popravilo pa je pomembna tudi odzivnost lastnika vozila. Strokovnjaki priporočajo, da na mesto poškodbe takoj prilepimo obliž, ki preprečuje, da se v razpoki nabirajo prah, umazanija in vlaga. Poškodba se lahko v razpoko razširi takoj zaradi različnih vplivov; vsakodnevnega stresa med uporabo, vpliva vožnje, vročine ali mraza. "Tako poškodovanega stekla ni možno popraviti," pravi strokovnjak in dodaja: "Vetrobransko steklo je del karoserije in je pomemben del strukturne trdnosti avtomobila. Večina manjših poškodb se širi naprej."

Že vožnja čez robnik lahko povzroči razpoko

Avto steklo | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Počeno vetrobransko steklo ohrani le še polovico svoje trdnosti. Dovolj, da poškodovano steklo poči, je že, da zapeljemo čez ležečo oviro ali na robnik, da poleti prižgemo klimo, ko je steklo razgreto, ali da pozimi v mrzlem avtomobilu vključimo gretje.

Če menjava in popravilo vetrobranskega s tekla nista opravljena kakovostno in strokovno, lahko ob trčenju steklo preprosto odpade. "Tudi zračne blazine se zanašajo na 100-odstotno trdnost stekla," opozarja serviser.

Poškodbam se ne moremo izogniti, a ...

Poškodbam se skoraj ne moremo izogniti, vseeno pa lahko zmanjšamo možnost za poškodbe. Poškodb je največ pozimi, ko je peska in kamenja na cestah največ. Drug pogost vir poškodb so neutrjene bankine. Voznik sam lahko zmanjša možnost za poškodbo, če vozi za vozilom v primerni varnostni razdalji. Največja verjetnost, da bodo kamenčki, ki letijo izpod koles, usodno poškodovali vetrobransko s teklo, je pri veliki hitrosti na avtocesti. Med pogostimi vzroki sta tudi vandalizem in korozija, ki s časom najeda in uniči vetrobransko steklo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.