Avto
8 ogledov

Avtomobilu privoščite oddih

Pranje avtomobila Shutterstock
Poletje za večino pomeni beg od stresa, za avtomobil pa pomeni ravno obratno. Po daljšem potovanju po cesti avtomobilu privoščite razvajanje. Preverite, kaj lahko storite sami, da bo vaš avtomobil še naprej deloval brez napak.

Na stotine in tisoče kilometrov, pogosto v gnečah in visokih temperaturah ali pa v dežju za avtomobil pomeni veliko obremenitev. Po daljših potovanjih je na avtomobilu pogosto veliko soli in umazanije, ki dolgoročno škodujejo vašemu prevoznemu sredstvu.

Po vrnitvi s potovanja zato čim prej povsem izpraznite avtomobil, da ne boste čez kak mesec v njem našli ostankov hrane, ga očistite in operite, na koncu pa preverite morebitno škodo.

Avtomobil pospravite
Za začetek iz avtomobila pospravite prtljažnik in strešni kovček ter ju postavite na suho in varno mesto v garaži ali kleti. Če se boste naokoli še vedno vozili s prtljažnikom in kovčkom, se bo to zaradi večjega zračnega upora znatno poznalo pri vsakodnevni porabi goriva.

Znebite se madežev
Oblazinjenje in prtljažnik dobro posesajte ali obrišite z vlažno krpo in čistili. Trdovratne madeže boste kasneje težje spravili s sedežev in tepihov. Po čiščenju temeljito prezračite avtomobil, tako da se v notranjosti ne bo nabirala vlaga. Vozilo tudi operite ali odpeljite v avtopralnico. Tudi za madeže smole in ptičje iztrebke velja, da povzročajo škodo in se jih, ko so zasušeni, rešite le s težavo.

Popravite poškodbe
Avtomobil temeljito preglejte in popravite poškodbe. Na razne praske nanesite barvo (nevarnost rje), zamenjajte poškodovane žaromete ali nedelujoče žarnice. Vnovič preverite tlak v pnevmatikah, saj ga je zaradi večje obremenitve zaradi prtljage pogosto treba dodajati.

Preverite tekočine
Da na poti v službo ne boste doživeli neprijetnih trenutkov, preverite tudi nivo olja ter zavorne in hladilne tekočine. Dodajte tudi tekočino za pranje vetrobranskega stekla in žarometov. Ekstremne temperature pogosto pomenijo smrt za brisalnike. Preglejte vsakega posebej in ga po potrebi zamenjajte, saj so lahko posledice slabe vidljivosti zaradi slabo delujočih brisalnikov v primeru močnega naliva tudi usodne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.