Avto
18 ogledov

Avtopilotom še ni za zaupati

Avtopilot Youtube
Pri Tesli Motors so jasno sporočili, da je avtopilot, ki ga vgrajujejo v model tesla S, še vedno v razvojni fazi. S tem so namigovali, da gre za beta verzijo, zato morajo biti pri uporabi sistema previdni.

Nekateri vozniki opozorila niso sprejeli resno, kar dokazujejo posnetki na spletni strani CNET show. Kamere in senzorji v tesli model S omogočajo vodenje vozila praktično brez posredovanja voznika, kar dokazuje tudi posnetek, a prav na koncu posnetka, se vidi, da je volan zasukalo po svoje, voznik pa je v zadnjem trenutku poravnal vozilo. Enako se je zgodilo na regionalni cesti, ko je vozilo želelo zapeljati na nasprotni vozni pas in bi se brez posredovanja voznika zaletelo v nasproti vozeči avtomobil.

Video 1

Video 2

Musk: Samovozeči avtomobili so varnejši

"Vožnja avtomobila je za ljudi prenevarna. Ko se bodo pojavili samovozeči avtomobili, ki bodo dokazali, da so varnejši, bodo ljudem prepovedali upravljanje z vozili," je pred časom dejal šef Tesle Motors Elen Musk, sicer velik privrženec samo vozečih avtomobilov. Musk meni, da bo prehod na avtonomna vozila počasen, saj ga zavira avtomobilska industrija.

Današnje avtomobile ocenjuje kot smrtonosno orožje v rokah človeka. Musk je prepričan, da bo tehnologija, ki bo omogočila, da bodo avtomobili vozili sami, rešila veliko življenj, vidi pa tudi številne druge prednosti. Pravi, da se bo dizajn avtomobilov radikalno spremenil, saj prometnih nesreč ne bo več, potreb po dizajnerskih prijemih za čim boljšo absorbcijo energije v primeru trka pa ne bo. Lahko se bomo znebili veliko varnostne opreme, kot so zračne blazine in drugih stvari, ki v vozilu zavzemajo prostor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • semseprijavilsamozato 00:00 22.oktober 2015.

    Da ne pozabite povedat zgodbe do konca (kot se velikokrat zgodi). Program avtonomne vožnje je namenjen zgolj in samo za uporabo na večpasovnih avtocestah/hitrih cestah. Oba primera zograj sta torej avtopilota uporabljala nepravilno. Na drugem posnetku je avto celo večkrat ...prikaži več opozoril voznika, naj prevzame kontrolo ker sam nima dovolj povratnih informacij, ta pa je opozorila ignoriral. Tesla je o načinu in okoliščinah uporabe lastnike vozil opozoril pred izdajo programske opreme. NEPRAVILNA RABA torej!