Avto
150 ogledov

Avtoplin pri nas v velikem porastu

Opel astra LPG Opel
Opel svoje modele serijsko predelane za uporabo avtoplina (LPG- utekočinjeni naftni plin) prodaja že od leta 2009, zdaj pa so za doplačilo v višini 2.000 evrov serijsko predelani modeli na voljo kupcem tudi v Sloveniji. Predvidevajo, da naj bi se višja cena vozilom na LPG pokrila v dveh letih uporabe.

Direktor Opla v Sloveniji Borut Gazvoda je ob predstavitvi novosti dejal, da so tako dolgo s prihodom avtomobilov LPG čakali zaradi razširitve mreže bencinskih postaj, kjer lahko vozniki svoja vozila polnijo, v časih, ko so pogonska goriva dosegle rekordne vrednosti, pa je zdaj pravi čas, da ponudijo tudi alternativo bencinu in dizlu.

Vsak tretji Petrol s polnilnico za avtoplin

Opel LPG | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Trenutno je v Sloveniji že preko 70 bencinskih postaj opremljenih tudi s polnilnim mestom za LPG, od tega jih ima samo Petrol 56. Kot je povedal Borut Sočič iz Petrola bodo svojo mrežo še širili. Njihov cilj je postaviti do 90 polnilnih postaj za avtoplin, kar pomeni tretjino vseh Petrolovih postaj.

Sočič dodaja, da je uporaba avtoplina v Sloveniji v močnem porastu. Leta 2005, ko so bile postavljene prve polnilnice, so na leto prodali 240 ton avtoplina, letos pa naj bi na vseh polnilnih postajah v Sloveniji prodali 7.600 ton avtoplina. Uporaba avtoplina naj bi se povečevala tudi v prihodnje, saj so državne trošarine zaradi večje čistosti v primerjavi z dizlom in bencinom, veliko nižje.

Prostornost ostaja enaka

Opel LPG | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Pri Oplu so se prav zato odločili, da serijsko predelana vozila na plin ponudijo tudi pri nas, saj avtoplin prinaša kar nekaj bistvenih prednosti pred bencinskimi ali dizelskimi agregati. Prednosti so daljši doseg vozila z enim polnjenjem, daljša življenjska doba motorja, nižji stroški z gorivom (okoli 40 odstotkov) in manjši izpust škodljivega CO2 (okoli 15 odstotkov). Slabost v primerjavi z bencinskim agregati je nekoliko dražje vzdrževanje v primerjavi z bencinskimi agregati, saj je treba na vsakih 60.000 kilometrov zamenjati plinski filter (40 evrov brez dela).

Spremembe na vozilih (prostornost ostaja enaka) opel so vidne v prtljažniku, kjer je namesto rezervnega kolesa zdaj jeklena posoda za plin, ventil za polnjenje avtoplina je nameščen na mesto, kjer se polni gorivo, na sredinskem delu armaturne plošče pa je stikalo, kjer lahko voznik preklaplja med plinskim in bencinskim pogonom. Nekoliko je prilagojen računalnik motorja, regulator, prilagojeni so ventili. Je pa avtomobil v povprečju zaradi vgradnje sistema za 50 do 60 kilogramov težji.

Pri nas še brez subvencij

Opel LPG | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Pri Oplu tovarniško vgradnjo izvaja poseben oddelek, servisi in garancija pa so enaki kot pri konvencionalnih vozilih, pokriva pa tudi homologacijo vozila. Oplova ponudba vozil na avtoplin obsega produktne modele corse, merive astre, zafire in insignie. V Evropi so v treh letih prodali že 61.000 vozil na avtoplin, največ v Italiji, kjer država subvencionira nakup, pri nas takšnega subvencioniranja še ne poznamo.

Kljub temu so pri Oplu prepričani, da se v primeru opel merive po prevoženih 42.000 kilometrov investicija v višini 2.000 evrov (velja za vse modele) povrne. Na 100 prevoženih kilometrov pa naj bi v primerjavi z bencinom privarčevali od 3,6 do 4,5 evra.

Ponudba modelov in agregatov na avtoplin:

Opel corsa (3 in 5 vrat): 1,2 LPG (63 kW/85 KM) – Oprema selection : cena od 10.990 evrov

Opel meriva: 1,4 Turbo LPG (88 kW/120 KM) – Oprema enjoy: cena od 17.269 evrov

Opel astra (5 vrat in sports tourer): 1,4 Turbo LPG (103 kW/140 kM) – Oprema serija 150 let: cena: od 18.175 evrov

Opel zafira tourer: 1,4 Turbo LPG (103 kW/140 KM) – Oprema enjoy: Cena od 24.129 evrov

Opel insignia (4 in 5 vrat, Sports tourer): 1,4 Turbo (103 kW/140 KM) – 5 vrat: cena od 24.120 evrov

Pri Oplu računajo, da bodo prihodnje leto pri nas prodali od tri do pet odstotkov vseh svojih modelov na avtoplin, kar naj bi pomenilo okoli 200 do 250 vozil. Prvi kupci bodo pri nakupu LPG vozila nagrajeni s paketom ugodnosti, ki zajema 250 evrov prihranka in petrolovo magna kartico z naloženim zneskom v višini 100 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.