Avto
14 ogledov

Bodo avtopralnice zaprli?

"Avtopralnica ne spada med stanovanjske bloke, ampak na obrobje naselja," pravi Žurnal24 main
Znanstvenica Catarina Esteves iz oddelka za kemijsko inženirstvo na tehnični univerzi v Eindhovnu na Nizozemskem je razvila premaz, ki omogoča, da se poškodbe popravijo same in da avto ostaja čist.

Novi premaz ponuja širok spekter možnosti. Potem ko se avtomobil premaže s kemijsko spojino, ga po besedah znanstvenice nikoli več ne bo treba oprati, mobilni telefoni pa bi bili za vedno varni pred prstnimi odtisi. Rezultate raziskave so objavili v uglednem znanstvenem časopisu Advanced Materials.

Premazi, ki temeljijo na nanotehnologiji, so vodoodbojni in imajo antibakterijske lastnosti, saj vsebujejo molekularne skupine. Težava je, ker se lahko skupine molekul poškodujejo in izgubijo svoje lastnosti. Raziskovalka je s skupino sodelavcev našla rešitev tudi za to – premazi naj bi omogočali, da se praske same popravijo, razvoj pa naj bi šel tako daleč, da nam ne bo več treba prati vozil, saj bo s pomočjo premaza umazanijo z vozila spral dež. Strokovnjaki pravijo, da bo občasen dež dovolj, da bo avtomobil vseskozi čist.

Komentarjev 3
  • pmetod 12:42 30.julij 2012.

    Moj avto nima tega premaza, pa dež vseeno z njega spere umazanijo.

  • Anubis- 12:08 30.julij 2012.

    Za vodoodbojnost še ja, to je lotus efekt in ga poznamo že vrsto let.. Da se pa praske same popravijo.. ma ja.. pol pa svizec zavije avto v folijo..

  • Kevin Kiret 11:53 30.julij 2012.

    haha, pa daj no... ne delajte se norca iz nas...