Avto
1256 ogledov

Bomo kmalu kupovali veganske avtomobile?

Volvo EX90 Volvo
Iz avtomobilov vse bolj izginjajo materiali živalskega izvora. Proizvajalci in kupci iščejo predvsem alternative za živalsko usnje.

Alternative za živalsko usnje imajo različna imena, kakršna so dinamica, nordico, sensatec, artico, suedecloth, race-tex, deserttex in podobna, vendar pa imajo vsa v bistvi enak namen. Povezane so namreč z zadevo, ki se sprva morda zdi nenavadna, a postaja vse bolj pomembna. Gre namreč za »veganski avto«.

Maserati quattroporte Avto Ste vegan? Se lahko sploh z mirno vestjo vozite v avtu?

Izdelke živalskega izvora lahko še vedno najdemo v številnih komponentah predvsem avtomobilske notranjosti. V barve sta denimo še vedno primešana čebelji vosek in lanolin, v gume proizvajalci dodajajo goveji loj, v različnih nanosih je želatina, sedežne prevleke so izdelane iz volne, seveda pa je tu tudi živalsko usnje kot najbolj izpostavljeni material živalskega izvora.

BMW X1 | Avtor: Saša Despot BMW X1 Saša Despot

Najdemo ga na sedežih, poleg tega pa tudi na volanskem obroču, ročici menjalnika, vzglavnikih, naslonih za roke, vratnih panelih ali armaturni plošči. V nekaterih razkošnih avtomobilih lahko najdemo vse do štirinajst živalskih kož.

Patrick Nowey iz organizacije za zaščito pravic živali PETA pravi, da glede na zadržane ocene avtomobilska industrija na leto porabi okrog 50 milijonov živalskih kož. Takšna potreba po usnju povzroča tudi enormne izpuste ogljikovega dioksida, veliko porabo vode in uporabo strupenih kemikalij, poleg tega pa tudi krutost do živali.

Range rover velar Usnje Avto Land Rover ponuja veganski avto

Še pred časom se je kot nadomestek naravnega uporabljalo umetno usnje, čigar proizvodnja je prav tako povzročala visoke izpuste ogljikovega dioksida, zato proizvajalci iščejo okolju bolj prijazne alternativne izdelke.

VW ID.buzz | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Eden takšnih je leipziško zagonsko podjetje ScobyTec, pri katerem so razvili material iz glivičnih kultur, ki ima praktično enake lastnosti kot naravno usnje, poleg tega pa je lažji in po želji tudi prosojen. Za njegovo uporabo v avtomobilih se že zanima več avtomobilskih proizvajalcev, med njimi tudi Volkswagen. Eden od direktorjev podjetja Bernhard Schipper pravi, da bi lahko z njihovim materialom načeloma opremili celotno notranjost avtomobila. Dodaja, da je projekt trenutno v pilotski fazi.

DS Automobiles Avto Kombinacija sodobnosti in plemenitega izročila

Medtem, ko Scooby Tec pri izdelavi svojega izdelka uporablja bio proizvodnjo na nerastlinski osnovi, druga podjetja razvijajo alternative za usnje, pri katerih za osnovo uporabljajo rastlinske materiale, kakršni so plutovina, jabolko, ananas, evkaliptus ali bambus.

Pri BMW-ju so že objavili, da bodo konec leta lansirali prve BMW-je in minije z notranjostjo iz veganskih materialov.  BMW-jev vodja razvoja Uwe Köhler pravi, da bodo z volanskim obročem iz  visoko kakovostnega veganskega materiala izpolnili pričakovanja kupcev, ki ne želijo sklepati kompromisov, ko gre za občutke, videz ali funkcionalnost. Inovativni material bo uspešno prestajal tudi obrabo in bo imel vse lastnosti naravnega usnja, zaključi Köhler.

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:56 12.marec 2023.

    Za vegane je rešitev konjska vprega.