Avto
91625 ogledov

Bomo morali menjati še en dokument?

Prometno dovoljenje Gregor Prebil
Medtem ko številni že imajo kartično vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje še naprej ostaja papirnato. Pa bo tako še dolgo?

Po tem, ko je postalo jasno, da bomo morali vsi zamenjati roza vozniška dovoljenja za kartična dovoljenja, se marsikdo sprašuje, ali ne bi bilo smiselno v kartično obliko pretvoriti tudi prometno dovoljenje. Ministrstvu za infrastrukturo je to predlagal tudi eden od državljanov. 

  • Ne pozabite: datum, do katerega morajo imetniki roza vozniških dovoljenj le-ta zamenjati za kartična dovoljenja je bil prestavljen. 

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da imajo trenutno prometno dovoljenje v obliki pametne kartice le tri države Eu, in sicer Avstrija, Nizozemska in Slovaška, medtem ko imajo vse ostale države članice dokument še v papirnati obliki. 

"MZI podpira digitalizacijo v čim večji meri in kjerkoli je to mogoče izvesti, vendar ocenjuje, da gre za nepotreben strošek, dokler se EU načelno ne odloči za prehod na popolno digitalizacijo pri prometnih dovoljenjih in izrecno določi pravila za taka prometna dovoljenja. Prometna dovoljenja namreč niso domena vsake posamezne države članice EU, ampak so prav zaradi prostega pretoka znotraj EU predmet urejanja evropskega prava. Zato uvedba prometnega dovoljenja v obliki pametne kartice v času, ko se pričakuje prehod na digitalno prometno dovoljenja ni racionalna," so pojasnili v odgovoru na portalu Predlagam.vladi.si. 

Prometno dovoljenje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Evropska komisija je oktobra 2021 predstavila okvirne ideje sprememb direktiv, med katere so vključili tudi digitalizacijo dokumentov. To bi lahko bila podlaga tudi za morebitno digitalizacijo prometnega dovoljenja za vozilo. Na podlagi študije ocen učinkov bo Evropska komisija predlagala spremembo predpisov. Na ministrstvu sodelujejo v aktivnostih delovne skupine Evropske komisije, ki obravnava navedeno področje. "Republika Slovenija bo nadaljevala z aktivnim spremljanjem in sledenjem dejavnosti Evropske komisije ter si prizadevala v okviru svojih zmožnosti, da se prehod na digitalizacijo čim prej uvede," pravijo na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • kapibara 14:50 19.avgust 2023.

    Bedasto Bedasti Bedaki iz Bedasto Bedastega Bruslja, kao ne morejo v plastiko vozniške- elektronika.. vnesti še prometno avta.. Seveda: To je NE mogoče, treba hordi+ raji gnar pulit..

  • Avatar Leon
    Leon 14:46 19.avgust 2023.

    Kako razumeti ,da si vozniki niso uredili novih vozniških v 10 letih ? Takšnim ne pomaga noben papir razen zdravniški iz Polja .

  • Cccc 13:28 19.avgust 2023.

    Končno, vse gre v denarnico razen tega kosa papirja