Avto
7 ogledov

Boste zaradi krize varčevali na varnosti?

Nesreča pri Arji vas Gregor Katič
Želja mladih, ko naredijo vozniški izpit, je imeti svoj avtomobil, ki dandanes predstavlja veliko svobode. A ta prinese kopico stroškov, tudi nakup pnevmatik, kar pa mnogi pogosto zanemarjajo. V času, ko berem o vse večji nezaposlenosti in finančni krizi, je nakup novih pnevmatik velik finančni zalogaj, a se je treba zavedati, da je to investicija v varnost.

V času, ko je vse več ljudi v finančni stiski, je nakup novih pnevmatik za marsikoga velik denarni zalogaj, ki pa lahko reši vaše življenje.

Pri nakupu rabljene pnevmatike je potrebno paziti, da je zakonsko določena minimalna višina profila, druga pa starost pnevmatike. Guma s staranjem postane trša in poka, njene vozne lastnosti pa se spremenijo. Predpisana življenjska doba pnevmatike je največ šest let.

Ste si kdaj rekli, dobre bodo za še eno sezono, pa čeprav niste bili o tem prepričani? Dejstvo je, da se na pnevmatikah, tudi v času finančne krize, ne splača varčevati, saj bi s tem varčevali tudi na vaši varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu. Pnevmatike so namreč tisti del avtomobila, ki ima edini stik s podlago. Tudi če boste imeli najboljši avtomobil, vam ne bo v kritični situaciji pomagalo veliko, če bo obut v izrabljene pnevmatike.

Za dodaten šok je v Nemčiji poskrbela veriga bencinski črpalk Gulf, ki je na svoje servise namestila 60 plačljivih strojev za polnjenje zraka v pnevmatikah, kar je izzvalo ogorčenje pri voznikih in združenju avtomobilistov ADAC, kjer opozarjajo na pomembnost dobrih pnevmatik, ki morajo biti ustrezno napolnjene z zrakom. Bojijo se namreč, da bi z uvedbo plačljivih strojev za polnjenje pnevmatik voznike odvrnili od tega, da bi preverjali tlak v pnevmatikah, s tem pa resno poslabšali varnost na cestah.

Stroškom tudi v kriznih časih ne bomo mogli ubežati, postavlja se samo vprašanje, ali bomo začeli varčevati tudi na varnosti? Glasujte v anketi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.