Avto
21 ogledov

Policija bi morala telefon vozniku zapleniti

Mobitel in vožnja Shutterstock
Strokovnjaki za varno vožnjo trdijo, da je telefoniranje za volanom enako vožnji pod vplivom alkohola.

Voznik je med telefoniranjem med vožnjo popolnoma odsoten, reakcijski čas se v nevarnih situacijah poveča tudi za 200 odstotkov, kažejo verodostojne raziskave. Uporaba mobilnih telefonov v avtomobilih pa še kar narašča. V zadnjih treh letih za 144 odstotkov. Po telefonu govori že vsak četrti voznik, povprečen pogovor pa traja 8 minut! Kako to preprečiti? Bodo kazni – predvidena kazen za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je 120 evrov, če kazen poravnaš v osmih dneh, pa je znesek polovičen – res zalegle?

Moj odgovor glede na dosedanje izkušnje je – težko. Problem je kompleksen. Že zato, ker je mobilna tehnologija v razmahu  in se skupaj z internetom širi v avtomobile, ki postajajo prave tehnološke igračke. Več pozornosti bo treba posvetiti preventivi in ozaveščanju voznikov in voznic o nevarnostih, ki jih prinaša uporaba tovrstnih naprav v avtomobilih. V prihodnjih letih nam bodo vsi avtomobilski proizvajalci v vozilih ponudili internet, avtomobili dobivajo vse večje zaslone, vetrobranska in stranska stekla pa se bodo spremenila v prikazovalnike najrazličnejših informacij, od zemljevidov do raznoraznih reklamnih oglasov. Kako naj ob vsem tem voznik ostane zbran?

Dolgoročna rešitev je vsekakor ozaveščanje in opozarjanje. Vozniki in voznice se bodo morali začeti zavedati, da z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo ogrožajo tako sebe kot druge. Kratkoročno kazni ne bodo dovolj, saj znesek 60 evrov za marsikoga še vedno ne predstavlja ovire, da med vožnjo ne bo še naprej pisal sporočil ali pa opravljal klice. Dober nasvet mi je dala kolegica, ki je na to temo dejala, da bi moral policist vozniku ali voznici zaseči mobilni telefon, brez katerega si danes večina ljudi ne predstavlja življenja. To bi bila veliko hujša kazen kot udarec po žepu!

Komentarjev 11
  • Žurnalček 23:50 25.februar 2012.

    Ne telefonov ampak kartice , da zgubijo prijatelje in bo vsaj dva meseca mir.

  • Zima 21:31 28.januar 2012.

    Kot jaz sklepam, je članek mišljen kot provokacija. Se strinjam, da je naša kultura na cesti na psu in da kazni velikokrat ne zaležejo. Sosedu so odvzeli izpit, mu napisali nešteto kazni, pa kaj dosti ne zaleže. Ko se peljem ...prikaži več iz službe ima vsak tretji telefon v roki. Res se mnogi ne zavedajo, kam lahko to privede.

  • Alojz Žnofl 20:05 28.januar 2012.

    ja zdaj pa še telefone ,kje imate glave dragi državljani,da pustite samo jemati avte, vozniške ,zdaj pa še telefone ,nihče pa se vpraša da smo za to morali delat in vse drago plačat,če pa doktor naredi napako,da človek umre ...prikaži več pa mu tudi ne morejo vzet doktorata.zato kteri sprejema tako ustavo ga je treba linčat,to se dogaja samo v Sloveniji (policiski državi).