Avto
217 ogledov

Telefoniranje med vožnjo enako opitosti

Telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Telefoniranje med vožnjo je enako, kot bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola, kažejo raziskave. V Sloveniji med vožnjo telefonira četrtina voznikov, čeprav je to prepovedano in je predvidena kazen 120 evrov.

Javna agencija RS za varnost prometa bo v letih od 2012 do 2014 koordinirala preventivno akcijo Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ! o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. V letu 2012 se bo preventivna akcija izvedla v dveh terminih. Prvi termin bo od 23. do 27. januarja, drugi pa v času od 10. do 15. decembra.

Brane Legan, glavni inštruktor varne vožnje pri AMZS, pravi, da kazni za uporabo mobilnega telefona že obstajajo, zato je več treba narediti na področju ozaveščanja voznikov in voznic: "Posledica ni kazen, ampak nevarna situacija na cesti, v katero se voznik spravi. To so tudi nesreče in smrtni primeri."

Voznik je popolnoma odsoten
Govorjenje po telefonu je primerljivo z opitostjo za volanom, katere se vozniki že zavedajo, uporabe mobilnega telefona pač ne. "Telefon je moteč dejavnik. Telefoniranje je enako, kot če bi imel voznik v krvi 0,8 promila alkohola, saj je voznik popolnoma odsoten. Voznik, ki je med vožnjo zbran, se je sposoben na nevarno situacijo odzvati v 0,6 sekunde. Istemu vozniku z motečim faktorjem se je po naših testih, ki smo jih opravili v centru varne vožnje Vransko, odzivni čas povečal za sto odstotkov in več. Pisanje SMS-sporočil je še bolj nevarno, saj še motorično onesposobi voznika," pojasnjuje Legan in dodaja, da je enako nevarno tudi, če voznik za pogovor uporablja brezžično povezavo, saj je v vsakem primeru odsoten.

Treba bi bilo prepovedati tudi kajenje v avtomobilu
Legan se za konec strinja, da je motečih dejavnikov, ki ovirajo vožnjo in s tem varnost v prometu, veliko, med njimi je tudi kajenje: "Nekatere evropske države že prepovedujejo kajenje v avtomobilu. Ne dvomim, da si bomo za to prizadevali tudi pri nas. Čeprav naša družba težko prenese omejevanje, se bo treba zavedati, da tudi kajenje ogroža varnost v cestnem prometu."

Komentarjev 3
  • Tyson Rok Mlakar 13:41 23.januar 2012.

    >>Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali BREZŽIČNA SLUŠALKA ZA OKO. Strokovnjaki za varno vožnjo se s tem ne strinjajo in trdijo, da je tudi to moteč ...prikaži več faktor.> BREZŽIČNA SLUŠALKA ZA OKO

  • KOJAK 13:03 23.januar 2012.

    Ej sem pred leti videl podobno situacijo. Pod brado telefon in se pogovarja, v eni roki nek rokovnik, v drugi pisalo...

  • krtina 11:45 23.januar 2012.

    Zdrava pamet - predvsem. Kadar hočejo policaji služiti, bodo našli razlog za globo. Amen. Mene osebno moti njihova nedoslednost. Za ene tako, za druge drugače. Posegov v osebni prostor je vedno več. Sem pa pred časom videl rekorderko, ki je ...prikaži večje pripeljala iz krožišča pri Žalah v smeri proti Šparu in proti podvozu. Z levo roko je držala volan, in hkrati z ramo in brado stiskala telefon ter se pogovarjala. KAJ PA Z DESNO ROKO? V naročju je imela med koleni odprto torbico in se šminkala!

Sorodne novice