Avto
124 ogledov

Pravila vožnje v megli

Megla Shutterstock
Megla je ena od značilnosti jeseni in predstavlja nevarnost za vse udeležence v prometu. Predstavljamo vam nekaj pravil, ki se jih je treba pri vožnji skozi meglo držati.

Megla se najpogosteje pojavlja v rečnih dolinah, na mostovih, najbolj pogosta je zjutraj in zvečer, ko predstavlja še dodatno nevarnost.

Prvo pravilo. Nogo umaknite s pedalke za plin, oziroma prilagodite hitrost. Vidljivost lahko izmerite s pogledom na označbe s količki ob cesti, ki so postavljeni na vsakih petdeset metrov, pravilno smer pa lahko držite tudi tako, da se orientirate po talnih oznakah. Pravilo je, da ob vidljivosti do 50 metrov daleč ne vozite s hitrostjo višjo od 50 km/h, pri vidljivosti do 100 metrov s hitrostjo do 80 km/h in pri vidljivosti do 150 metrov s hitrostjo do 100 km/h. To so meje pri katerih se lahko še ustavite varno.

Drugo pravilo. Še bolj pomembno je, da pri vožnji v koloni upoštevate varnostno razdaljo. Vozilo pred vami poskušajte držati na takšni razdalji, da še vidite zadnje luči vozila, ki ga sledite. Upoštevajte, da so za vami tudi druga vozila, zato naglo zaviranje, spreminjanje smeri in nepotrebno prehitevanje odmislite. Uporaba zadnje meglenke je dovoljena le, ko vidljivost pade pod 50 metrov. Tudi prednji meglenki uporabljajte le v gosti megli. Meglenke niso namenjene temu, da je avtomobil bolje videti, pač pa da vi bolje vidite cesto in da ste bolje opaženi. Ne uporabljajte dolgih luči, še posebej ponoči, ker boste s tem zaslepili nasproti vozečega.

Pravilo številka tri. Uporabljajte ušesa. Kadar potujemo skozi meglo, se torej ne zanašajte zgolj na oči. Izklopite glasbo, po možnosti spustite okenska stekla in poslušajte, če ne vidite dobro. To je učinkovit način ocenjevanja, kje je drugo vozilo in v katero smer se giblje.

Za svojo varnost in varnost drugih pa lahko poskrbite že preden sedete za volan. Če je potrebno zamenjajte brisalce stekel, ki jih boste v teh časih pogosto uporabljali. Dolijte čistila za stekla in preverite delovanje žarometov ter meglenk. Očistite vsa stekla, tako zunaj, kot znotraj

Nekaj dokazov, kako nevarna je lahko megla za promet.
Enajstega decembra leta 1990 je v kraju Calhoun v Tennesseeju v ZDA trčilo 99 vozil. Pri tem je umrlo 12 ljudi, še 42 je bilo poškodovanih.

Petnajstega marca leta 1995 je v Alabami trčilo več kot 200 vozil. En človek je umrl, 90 je bilo poškodovanih. Na drugi strani Atlantika, v Veliki Britaniji, je na avtocesti M42 verižno trčilo 160 vozil. Trije ljudje so umrli, več kot 60 je bilo poškodovanih.

Devetega januarja leta 2008 je bilo na Floridi v prometni nesreči, ki jo je povzročila megla in neprevidnost voznikov, udeleženih 70 vozil. Štirje ljudje so umrli, 38 je bilo ranjenih.

27. november 2011. V množičnem trku, kilometer pred izvozom za Grosuplje v smeri Ljubljane, je bilo udeleženih 38 vozil. Na območju je bila zaradi megle vidljivost precej zmanjšana, zato so vozila naletavala druga na drugo. Tudi, ko se je že ustvarila kolona, je še vedno prihajalo do trkov. Umrle so tri osebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.